Impozitul agricol / Ieri s-a stabilit normele de venit

Tina -impozit agricol

*S-a petrecut mininea: Plăţi mai mici pentru ţărani!

Impozitul pe venitul agricol a întrat în vigoare de anul trecut, când, de la nivel central, s-au stabilit cât are de plătit fiecare deţinător de terenuri ori crescător de animale.

Din acest an, s-a schimbat sistemul de impozitare a veniturilor din activitati agricole ale micilor fermieri, persoanele fizice. Impozitarea vizează agricultorii persoane fizice, impozitul pentru persoanele juridice rămânând neschimbat.

Sunt impozitate veniturile agricole rezultate din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. Veniturile din silvicultură şi piscicultură reprezintă veniturile obtinuţe din recoltarea produselor specifice fondului forestier, respectiv a produselor lemnoase şi nelemnoase, precum şi cele obţinute din exploatarea amenajărilor piscicole.

 

*S-a petrecut minunea: Impozite mai mici pentru ţărani!

 

Acum, normele de venit se stabilesc de  Direcţia pentru Agricultură Neamţ, se aproba şi se publică apoi de către Ministerul Finanţelor. Treabă care  s-a încheiat ieri, prin întâlnirea de lucru care a avut loc la Direcţia pentru Agricultură Neamţ. Detalii ne-a oferit Maricel Tălmăcel, directorul Direcţiei pentru agricultură Neamţ: „Am avut o întâlnire cu cei de a Finanţate Publice, de la Asociaţiile profesionale din agricultură, cu fermieri, prilej cu care am discutat şi aprobat normele de venit pentru stabilirea impozitului agricol. Faţă de anul trecut, normele de venit sunt mai mici, unele au scăzut la jumătate. Le-am calculat conform Ordinului de la Minister, s-a ţinut cont de potenţiaul şi specificul fiecărei, în baza preţului de valorificare a produselor agricole stabilite la nivel judeţean. Ne-au ieşit sume cam la jumătatea celor de anul trecut.  Mă refer la venitul impozabil. De exemplu, la grâu este în jur de 200 lei pe hectar, faţă de 700 cât era  anul trecut. Scăderea este semnizicativă şi în cazul cartofilor.”

Sumele impozabile sunt mai „omenoase” în acest an, ele fiind calculate în funcţie de ce se produce efectiv în agricultura nemţeană, ţinânduse cont de condiţiile ei specifife. Fapt recunoscul şi de directorul Maricel Tălmăcel: „Anul trecut, normele de venit  au fost de sus stabilite, s-a luat procţia medie pe ţară.  Acum, impozitul pe venitul agricol este diferenţia de la o zonă la alta. La grâu, bunăoară,  în zona Timişoarei ori a Bărăganului,  impozitul va fi mai mare, pentru că şi producţia la hectar este mai mare. Cum va fi şi cazul impozitului la cartofi, perceput  în judeţele Harghita şi Covasna. Este un impozit mai corect, mai echilibrat”.

De la şeful Direcţiei agricole am mai dorit să aflăm cam câţi plătitori de impozit agricol vom avea în judeţul Neamţ, având în vedere că limita minimă impozabilă este de 2 hectare la cereale. „Nu vor fi prea mulţi plătitori. La noi în judeţ, media de proprietate este în jurul a 1,5 ha. Este vorba de cei care lucrează ndividual pământul. Dacă este dat într-o formă asociativă, acolo se plăteşte impozit pe profit, la nivelul întregii societăţi”.

Câţiva plătitori de impozite tot se vor mai găsi! Dacă nu vor fi prea mulţi în sectorul vegetal, poate vor fi mai mulţi din zootehnie…

 

 

*Activităţi agricole neimpozabile

Nu se impozitează veniturile  agricole obţinute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală a produselor culese sau capturate din flora şi fauna salbatică. Alte venituri neimpozabile sunt cele obtinuţe de ţăranii care deţin un numar mic de hectare de teren sau animale.

Iată şi de la ce nivele începe impozitarea  venitului  agricol. Nu se aplică impozit  persoanelor care deţin sub 2 hectare cultivate cu cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr şi hamei pe rod. La tutun limita minimă neimpozabilă este de sub un hectar, la legume de câmp- 0,5 ha, legume în spaţii protejate- 0,2 ha, leguminoase pentru boabe –  1,5 ha. Tot despre 1,5 ha este vorba şi în cazul pomilor pe rod, la viţa de vie şi arbşti frunctiferi impozitul se calculează de la un hectar în sus, iar la flori şi plante ornamentale de la 0,3 ha.

În sectorul zooehnic,  limita minimă neimpozabilă este de 2 vaci ori bivoliţe,  50 de ori, 25 de capre, 6 porci pentru îngrăşat, 75 familii de albine şi până la 100 ăsări de curte.

Tina CONDREA