Ierburi uitate: hrișca

Ingredient din valul revenirii la surse de hrană integrale și sănătoase

*Aliment sărac în calorii, dar bogat în componenți care ajută la slăbit

Hrișca nu este o cereală, ci o plantă ierboasă ale cărei semințe sunt comestibile. Hrișca era cultivată în zona Asiei de acum opt milenii, iar de acolo s-a răspândit în estul Europei. Rusia este acum cel mai important cultivator de hrișcă din lume, iar această plantă a ajuns să fie strâns legată de identitatea acestei țări. Dacă rușii intră în panică atunci când prețul acestui aliment crește, în mod surprinzător, în România hrișca a fost cvasi-necunoscută până acum câțiva ani. În prezent, acest ingredient se vinde cu succes în supermarketurile și magazinele cu profil naturist din țara noastră, însă o mare parte din cantitatea de hrișcă de aici este importată.

Hrișca este unul dintre ingredientele care fac parte din valul revenirii la surse de hrană integrale și sănătoase, un trend care a ajuns și în România. În plus, cu ajutorul vedetelor autohtone care o promovează drept un ingredient miraculos în dietele-fulger, hrișca și-a făcut cu adevărat intrarea pe piața de produse naturiste din România. Pe măsură ce specialiștii în nutriție au descoperit și au popularizat proprietățile și beneficiile sale remarcabile, hrișca a devenit tot mai iubită și mai apreciată atât în SUA, cât și în Europa.

*Beneficiile consumului de hrișcă

Hrișca are un profil caloric neutru, aromă dulce, curăță și întărește intestinele și ameliorează apetitul. Are efect în tratarea dizenteriei și a diareei cornice,

întărește capilarele și vasele sangvine, inhibă hemoragiile, reduce presiunea sangvină și crește circulația către mâini și picoare. Hrișca este una dintre cele mai bune surse de proteine de calitatea înaltă, ușor digerabile. Ceea ce o face o alternativă excelentă la carne. Hrișca conține în proporții excelente aproape toți aminoacizii esențiali și, în mod special, lisina. Hrișca este o sursă excelentă de cupru, magneziu, mangan și o sursă bună de zinc, seleniu, fier și potasiu. Hrișca nu conține gluten, ceea ce o face potrivită pentru oamenii care au probleme legate de toleranța glutenului.

Hrișca este un aliment sărac în calorii, însă bogat în componenți care ajută la reglarea greutății corporale. În plus, este și foarte sățios, ceea ce îți va reduce foarte mult pofta de a ”ciuguli” între mese. Pentru persoanele care au înclinații spre o alimentație vegetariană acest aliment este practic obligatoriu.

Hrișca este o alegere foarte bună și sănătoasă atât pentru bolnavii de diabet, cât și pentru orice persoană care vrea să se asigure de un control îmbunătățit al glicemiei din sânge. Hrișca poate să reducă inflamațiile și nivelul nesănătos al colesterolui ”rău”, crescând în același timp nivelul colesterolui ”bun”.

 Cercetatorii japonezi au descoperit că făină de hrișcă, care are un conținut ridicat de proteine, prezintă efecte protectoare puternice împotriva formării calculilor biliari. Aceste efecte benefice ale hriștii au fost atribuite concentrației sale ridicate în lecitină. Lecitina are un rol în descompunerea grăsimilor și a colesterolului. Nivelurile scăzute de lecitină au fost corelate cu formarea calculilor biliari de colesterol. Hrișca nu conține gluten, ceea ce o face potrivită pentru oamenii care au probleme legate de toleranța glutenului.

Beneficiile aduse de hrișcă organismului sunt remarcabile și datorită faptului că ajută la eleminarea toxinelor, ceea ce se datorează conținutului bogat în fibre conținute.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU