Idei practice: ghimbir la ghiveci

 *Dă aromă și savoare mâncărurilor *Are proprietăți medicinale deosebite

 Rădăcina de ghimbir este folosită la nivel mondial în preparatele culinare, pentru aroma și savoarea sa. Mai mult, această plantă este cunoscută pentru proprietățile sale medicinale deosebite, având efecte antibacteriene, antivirale și antioxidante. Ghimbirul este atât de apreciat în întreaga lume poate, încât a fost pusă la punct tehnologia ca planta să poată fi crescută cu ușurintă și în ghiveci. Iata cum poţi face acest lucru. *Plantarea în ghiveci Ai nevoie de o rădăcină proaspată de ghimbir, pe care o găsești în supermarketuri, un ghiveci și pământ pentru flori. Rădăcinile de ghimbir, la fel ca și cartofii, pot încolți. Dacă ai deja una încolțită, cu atât mai bine! Daca nu, tot ce trebuie să faci este să scufunzi rădăcina într-un vas cu apă călduță, unde este ținută trei ore. Între timp umple un ghiveci cu pământ de flori. Nu alege un sol care nu reține prea multă apă! Așează rădăcina de ghimbir în sol și acoper-o cu pământ. Dacă ghimbirul este deja încolțit, ai grijă să-l așezi cu colțul în sus. Ghimbirul crește destul de greu, așadar trebuie să ai răbdare. Poate dura până la câteva săptămâni pentru ca planta să încolțească, însă cu îngrijiri speciale, în câteva luni te poți bucura de o plantă frumoasă. *Poziționarea și udarea ghimbirului Poziţionarea ghiveciului este foarte importantă pentru plantă. Trebuie să ții cont de faptul că ghimbirul trebuie așesat într-un loc calduros, chiar și în perioada iernii. În același timp, asigură-te că planta nu stă în bătaia directă a soarelui, dar și că are suficientă lumină naturală. Ghimbirul are nevoie de un sol în permanență umed, însă nu trebuie udat exagerat. Asigură-te că îi pui zilnic câte un strop de apă. Cea mai indicată este o sticlă cu pulverizator. Vara are nevoie de două udări pe zi. Când planta crește, pulverizează apa și pe frunzele acesteia, nu numai la rădăcina. Ghimbirul adoră umiditatea. Pentru a-i stimula creșterea și a avea o plantă stufoasă, este indicat ca la două-trei luni să-i adaugi un îngrășământ natural pe baza de alge de mare. Când planta are deja patru luni, poți începe să tai mici bucățele din rădăcină. Pentru aceasta, trebuie să îndepărtezi cu grijă o parte din sol pentru a ajunge la rădăcinile plantei și să tai din acestea atât cât ai nevoie. Cea mai frumoasă parte a creșterii ghimbirului este faptul că te poți bucura permanent de savoarea și aroma sa în preparatele culinare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU