Idei de faceri: Murul de grădină, câștig sigur

tina-mur i*Fructele: aliment și medicament

În noua alocare financiară europeană, murul este foarte bine plătit, valoarea proiectelor fiind cuprinsă între 50.000 euro și 900.000 euro. Fondurile europene nerambursabile se alocă numai pentru murii de grădină.

Murii, cu sau fără ghimpi, pot fi o propunere interesantă și pentru fermierii nemțeni, hotărâți să-și rotunjească veniturile. Murii fără ghimpi sunt o recomandare foarte bună pentru fermierii mai puțin experimentați în astfel de plantații, dar și pentru cei care, din plăcere, în timpul liber, sunt obișnuiți să se delecteze și cu activități rustice.

Murul se poate planta direct în curtea casei, în grădină sau pe terenuri special amenajate, bine drenate, evitându-se zonele mlăștinoase. Producția pe o plantă matură poate ajunge până la 5 kilograme. Cu cinci, zece plante, se poate obține o producție care va acoperi necesarul de consum al unei familii.

* Soiurile românești asigură producții bune

Material săditor este bine să fie pregătit în ghivece, eliminând-se riscurile de transport și transplantare. Astfel, butașii de muri înrădăcinați pregătiți pentru plantare au garantată prinderea și dezvoltarea sigură a plantei.

Soiurile românești disponibile, cu fructe mari si zemoase, începând cu al treilea an, asigură producții bune la hectar care pot ajunge până la 15 tone. Materialul săditor este rezistent la ger, la condiții de seceta, la vânt, dar și la dăunătorii sau paraziții specifici arbustului de mur. Arbustul de mur fără ghimpi, un iubitor al soarelui, preferă zonele cu posibilități de lumină solara directă. Fiind extrem de rezistent condițiilor atmosferice extreme, se adaptează ușor la frig, căldură, secetă sau chiar unui sezon ploios. Murul nu este pretențios și nu va face figuri după ploile abundente de vară, nici după o perioadă secetoasă.

În funcție de varietatea plantelor, perioada de recoltare se întinde intre lunile august și septembrie.

* Sfaturile specialiștilor

Fermierul interesat de înființarea plantației de mur de grădină, trebuie să se asigure că butașii provin din culturile aflate pe teritoriul țării noastre. Pentru butașii importați, nu există garanții în privința rezistenței plantelor sau a calității fructelor. Plantele originare din culturile autohtone sunt deja aclimatizate, vor fi rezistente atât la boli, cât și la factorii climatici și se vor dezvolta perfect.

Respectând aceste recomandări, fermierul va avea garanția de a obține nu doar prinderea murului, ci și plante robuste, capabile sa se dezvolte bine, ca să ofere recolte mari, pe toată perioada celor 10-12 ani de viață.

*Murele: aliment și medicament

Murele sunt foarte apreciate printre fructele de pădure, datorită proprietăților ce le permite întrebuințări multiple. Bogate în vitamine și nutrienți (vitaminele A, C, acizi grași, calciu, potasiu, magneziu), murele pot fi consumate în stare proaspătă sau sub forma de compoturi, dulceață și sucuri. Totodată, murele sunt un ingredient optim și prețios al salatelor de fructe, prăjiturilor, torturilor, înghețatelor. Datorită substanțelor puternic antioxidante, aceste fructe reușesc să contracareze acțiunea radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură a țesuturilor și a organelor.

În medicina naturistă, fiecare parte a arbustului de mur – flori, fructe, frunze, muguri, rădăcină – își găsește utilizare și constituie baza unor remedii homeopatice în tratarea unor afecțiuni digestive și respiratorii.

Tina CONDREA