Idei de faceri: lucernă procesată

*Preț dublu, comparativ cu grâul!

Lucerna a fost ignorată mult timp și de fermierii nemțeni. Numai că, în ultima vreme, ea s-a dovedit a fi o afacere mai bănoasă ca niciodată și cu o piață care absoarbe rapid tot ce se produce în ferme. 

Prețul este fixat mai ales de calitatea lucernei și pornește de la circa 120 de euro pe tonă. În cazul lucernei premium, prețul poate atinge 220 de euro pe tonă. Comparativ cu grâul, unde fermierii se plâng acum că s-a ajuns la 47 de bani pe kilogram, lucerna procesată are un preț dublu.

Ca urmare, lucerna este tot mai atractivă și pentru fermierii nemțeni, în județ fiind acum 35.375 ha cultivate cu plante de nutreț, din care lucerna deține ponderea.

*Învestiții pentru procesarea lucernei

Lucerna este o cultură foarte profitabilă pentru fermierii care au investit în procesare și care le permite valorificarea recoltei la prețuri foarte bune. Vorbim de lucerna supusă unui proces complex de deshidratare și balotare. O astfel de investiție rentează atunci când fermierul cultivă suprafațe mari de lucernă, valorificarea impunând standarde înalte de calitate. Stația de procesare este compusă din lina de deshidratare lucernă, de balotare și cea de făcut peleți, fiecare zonă fiind delimitată corespunzător. Temperatura cuptorului care ajută la deshidratarea lucernei este alimentată cu peleți obținuți din valorificarea resturilor vegetale din fermă. La deshidratarea lucernei interesează foarte mult să se păstreze toate frunzele.

Valorificarea lucernei se face la un nivel ridicat la export, plecând din fermă cu un preț de 180 euro/tonă. Dar se pierde sprijinul cuplat! Pentru produce o tonă de lucernă deshidratată și balotată se cheltuiește în jur de 100 de euro, rezultând profitul per tonă este de 80 de euro, fără a lua în calcul și amortizarea investiției.

În depozitul unde ținem baloții trebuie să nu existe nici o sursă de foc, întrucât lucerna deshidratată este ușor inflamabilă și procesul de ardere este lent și greu de stins.

*Sprijin cuplat condiționat!

De doi ani, sprijinul cuplat pentru lucernă este cu mult mai mare față de cel anunțat inițial. Anul trecut, sprijinul cuplat plătit fermierilor a fost de 65 euro/tonă, iar după ce s-au făcut calculele finale a rezultat 342 euro/ha, diferență de bani fiind virată în conturile cultivatorilor de lucernă.De precizat că, la subvenția pe suprafață de aproape 100 de euro, se adaugă și celelalte scheme de plăți încasate de cultivatorul de lucernă.

În privința producțiilor, dacă se optează pentru unul dintre soiurile autohtone cu potențial productiv ridicat se obține o recoltă de 19-22 tone substanţă uscată/ha în tehnologia intensivă și 10-15 tone substanţă uscată/ha în tehnologia clasică. La un hectar de lucernă netratată și nefertilizată obții în jur de 6.000 kilograme fân uscat per coasă. Dacă este un an bun, poți lua și cinci coase, dar dacă este un an mai secetos poți avea maxim 3 coase. 

De reținut că, sămânța folosită pentru înființarea culturilor de lucernă trebuie să fie certificată, iar fermierii trebuie să prezinte la APIA Neamț factura fiscală de achiziţie a seminţelor. Sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă se acordă fermierilor care au realizat și comercializat anual o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân. Pentru animalele pe care le dețin, trebuie să facă dovada au consumat sau au stocat cel puțin 15 tone masă verde/ha sau 3,75 tone/ha fân.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU