Idei de afaceri: verbina

*Numită și „iarba sacră“, planta are multe efecte terapeutice

Verbina, denumită și „iarba sacră“ de persani, egipteni și romani, este una din cele mai vechi plante medicinale. De la verbină se folosesc florile, frunzele, lăstarii și tulpina, care conțin substanțe benefice pentru sănătatea omului.

Denumirea sa științifică este Verbena officinalis, ultimul cuvânt atestând faptul că are proprietăți medicinale confirmate. Este o plantă perenă, iubitoare de lumină, îi plac atât locurile umede, cât și cele uscate, crescând de la câmpie și până la 1.500 de metri altitudine. Plantele ajung până la un metru înălțime, au flori liliachii, în timp ce frunzele de pe tulpina floriferă sunt înguste și zimțate. Perioada de recoltare a florilor de verbină coincide cu lunile iulie-august, când este înflorită și când se acumulează maximul de calități terapeutice.

Chiar dacă nu este o plantă pretențioasă la condițiile de mediu și sol, dacă vă propuneți să începeți o afacere cu verbină, trebuie să știți câteva din pretențiile privind condițiile de cultură.

*Efecte terapeutice

Proprietățile sale analgezice și antiinflamatoare sunt motivul pentru care verbina este utilizată în tratamentul durerilor de cap, migrenelor, durerilor de dinți, nevralgiilor provocate de lumbago sau sciatică, durerilor intercostale, junghiurilor, gutei, loviturilor, durerilor reumatismale, durerilor de ochi, echimozelor, contuziilor. Ajută și în tratamentul plăgilor, abceselor, ulcerațiilor deoarece are efect cicatrizant, calmant, antiinflamator și astringent. Mugurii verbinei au efect diuretic, antireumatic, antiinflamator, antipiretic, calmant, astringent, de stimulare a digestiei și analgezic.

Verbina promovează sănătatea colecistului, a ficatului, crește lactația, reduce hipertensiunea arterială, combate stresul, tratează insomnia și depresia. Are efect benefic în cazuri de răceală, gripă, tuse, deoarece conține substanțe saponozide. Este eficientă și în tratamentul afecțiunilor urinare, în litiază și hematurie, probabil datorită proprietăților diuretice pe care le are.

*Pretenții moderate față de climă și sol

Verbina crește și înflorește bine în orice sol drenat, foarte fertile sau cu fertilitate medie. Dacă pământul este sărac în elemente nutritive sau e calcaros, se poate aplica compost bine putrezit pentru a ajuta plantele în perioada de vegetație. Compostul se aplică în fiecare an, în primăvară. În solurile grele este recomandat să adăugați pietriș în fundul găurii de plantare pentru a drena excesul de umiditate care ar putea sufoca rădăcinile. Această plantă medicinală crește foarte bine și în ghiveci într-un amestec de nisip, compost și pământ de grădină.

Înființarea culturii de verbină se face din semințe, la începutul primăverii, imediat după dezghețarea solului. Fie că alegeți să înființați cultura din semințe, direct prin semănarea în câmp, fie prin obținerea de răsaduri, succesul acestei culturi este garantat, verbina nefiind o plată pretențioasă. Semănarea în direct în câmp se face după ce a fost pregătit terenul din toamnă, cu o arătură adâncă. În primăvară, dacă încep să-și facă apariția buruienile, este bine să curățați terenul înainte de semănare.

În primele stadii de vegetație o atenție deosebită se acordă buruienilor, care, dacă apar în cultură, consumă din elementele nutritive ale plantei medicinale. Verbina nu are boli sau dăunători specifici și este de mare ajutor în grădină deoarece atrage insectele care ar putea afecta buna dezvoltare a legumelor.

 

Tina CONDREA-ZĂPODEANU