Idei de afaceri: vaza

tina-varza*Are virtuți terapeutice deosebite *Este o adevărată farmacie naturală

Varza ocupă locul al doilea din totalul suprafețelor cultivate cu legume, țara noastră regăsindu-se în primii zece producători mondiali ai acestei legume, cu o producție anuală de peste un milion de tone. În județul Neamț legumele de câmp ocupă anual, în medie, cam 4.700 de hectare, din care ponderea o deține varza.
Cultura de varză poate fi o oportunitate inclusiv pentru agricultorii care au terenuri mai slabe calitativ din punct de vedere al permeabilității solului, deoarece majoritatea semințelor de varză pot fi cultivate pe terenuri cu structuri mai degrabă argiloase sau luto-nisipoase. Un asemenea teren face ca filtrarea apei să se producă mai greu, însă pentru semințele de varză acest lucru reprezintă mai degrabă un avantaj. Este bine cunoscut faptul că varza are nevoie de o irigare cât mai bună, fiind o legumă consumatoare de apă.
Virtuțile terapeutice ale verzei sunt cunoscute din antichitate, fiind considerată un adevărat panaceu. Varza poate fi folosită cu succes în prevenirea și tratarea unui număr extrem de mare de boli, fiind o adevărată farmacie naturală. Varza conține elemente care asigură sănătatea celulelor.

*Sursă de vitamine și minerale

Varza are foarte puțin calorii. Trebuie subliniată bogăția vitaminică a verzei, ea figurând printre legumele cu cel mai mare conținut de vitamina C. Este foarte bogată și în vitamina E. Provitamina A, sau carotenul care se transformă în vitamina A în organism, este și ea foarte bine reprezentată în varză. Conține vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, adică toate cele care constituie grupa anticanceroasă.
Conținutul în minerale este mare și foarte bine reprezentat de calciu, magneziu, fier. La fel și cel în oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sunt abundente, fiind compuse în majoritate din celuloză și hemiceluloză, ceea ce explică și anumite intoleranțe intestinale. Modul de preparare a verzei poate înlătura însă aceste efecte. Fibrele alimentare sunt capabile să stimuleze intestinul și să prevină constipația.

*Efecte asupra sănătății

Varza este un aliment energetic, remineralizant și tonifiant. Are proprietăți dezinfectante și cicatrizante la nivelul țesuturilor și o acțiune antiseptică pulmonară și proprietăți expectorante. Consumul de varză are efect benefic în prevenirea cancerului de colon, stomac, plămâni, esofag și rect.
Varza favorizează metabolismul glucidelor și absorbția oxigenului în celule. Are acțiune anticancerigenă: specialiștii recomandă folosirea verzei în mod regulat, deoarece conținutul ei crescut de caroten diminuează riscul apariției cancerului. În același timp, sulful și hitidina pe care le conține varza diminuează tumorile, asigurând eliberarea toxinelor. Grație conținutului său bogat în vitamine, săruri minerale și clorofilă, varza restabilește flora intestinală și contribuie la creșterea numărului de hematii. De aceea, varza albă este recomandată în: astenii, îmbătrânire prematură, demineralizare.
Conține un principiu hipoglicemiant, care o recomandă în regimul pentru diabetici. Alte proprietăți: antidiareică, antiscorbutică, antiseptică, depurativă. Bogată în vitamine și săruri minerale, varza asigură elementele indispensabile sezonului rece.
Extern, varza se folosește sub formă de cataplasme în entorse, nevralgii faciale, gută, abcese, furuncule, afecțiuni ale gambelor de tip varice, flebită, arterită.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU