Idei de afaceri: varza chinezească

*Un deliciu și o veritabilă ”bombă” de vitamine
* Se poate planta cu succes și în grădina noastră de legume

Varza chinezească este un deliciu și o adevarată ”bombă” de vitamine, o legumă cu proprietăți deosebite pentru sănătate. Din păcate, nu este frecvent cultivată în grădinile noastre. Prin supermarketuri se găsesc diverse tipuri de varză chinezească, care pot fi combinate cu alte legume pentru a prepara cele mai gustoase salate.
Varza chinezească este foarte apreciată datorită numeroaselor sale proprietăți, această legumă având și o istorie cât se poate de interesantă.
Deși pe teritoriul românesc cultura acestui tip de varza abia este abia la început, varza chinezească este des folosită atât în domeniul culinar, cât și în medicina naturistă, fiind ideală pentru sistemul digestiv și cel cardiovascular. Consumul de varza chinezească scade riscul apariției diabetului, fiind un aliment sănătos, ideal și pentru persoanele care doresc să slabească fără a se anemia.
Varza chinezească este un aliment foarte bogat în substanțe nutritive, aceasta având o concentrație ridicată de vitamina C, vitamina B, minerale și fibre. Cu o salată pe baza de varză chinezeasca vă potoliți foamea în cel mai reconfortant mod, ea asigură necesarul de vitamine și fibre, vă face să vă simțiți ușor și plin de energie.

*O cultură mai puțin pretențioasă

Cu siguranță, v-ați întrebat de ce nu găsiți aceste soiuri de varză și la tarabele țăranilor? Asta pentru că unii fermieri consideră că, fiind o legumă exotică, nu se poate adapta condițiilor climatice de la noi. Total greșit!
Varza chinezească începe să prindă rădăcini și la noi. Se poate planta cu succes în grădina personală, deoarece nu este deloc pretențioasă și cultivarea sa nu se deosebește cu mult față de cea a verzei românești. Se pretează atât pentru suprafețe mari sau mici, pentru comercializare ori autoconsum.
Primăvara semințele se pun în alveole, iar după 15-20 de zile sunt transplantate în solarii. Varza chinezească se împacă foarte bine cu solul bine drenat, bogat în substanțe organice, așa că se recomandă să se fertilizeze cu compost.
Daca aveți o gradină bogată, cel mai indicat e să plantați varza chinezească alături de crucfiere și să evitați alăturarea cu alte plante. Pentru a se dezvolta bine, varza chinezească mai are nevoie de lumina suficientă. Pentru a ajunge la maturitate, varza chinezească are nevoie de 40 – 60 de zile.

*Cultura e sensibilă la frig și purecii de varză

Varza chinezească nu tolerează frigul. Dacă este deja răsad și sunt 16 grade, ea nu se mai dezvoltă bine, ci emite tijă florală extrem de repede și nu mai leagă căpățână.
Cultura acestei legumei exotice are și un dăunător de temut care nu îi permite să fie produsă în totalitate în sistem bio, din cauza puricilor care atacă planta și care ne obligă să folosim insecticide pentru că altfel riscăm să pierdem toată plantația. Dacă încercăm să cultivăm ecologic, se folosește o ”capcană” naturală: borcane cu bere puse din loc în loc între plante.
Varza chinezească nu trebuie plantată lângă alte culturi care să îi țină umbră sau să atragă dăunători. Este o plantă care nici la recoltare nu întâmpină probleme și este considerată matură când devine tare ca și varza românească. Când ajunge la maturitate, se vede în vârful ei unde se face ca o floare, are o culoare diferită față de restul plantei, un galben deschis. Se poate păstra maxim o lună, dar trebuie să fie ținută la răcoare.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU