Idei de afaceri: usturoiul

*Se spune că este o farmacie în miniatură
*Soiurile românești, cele mai căutate pe piață
*Plantarea de toamnă, cea mai bună!
Usturoiul este folosit deopotrivă ca aliment și condiment, iar în medicina populară este considerat un adevărat medicament datorită conținutului bogat de vitamine și substanțe minerale. Despre usturoi se spune că este o farmacie în miniatură. Aproape că nu există afecţiune a corpului omenesc în care usturoiul să nu aibă un cât de mic rol benefic. Din acest motiv, specialiștii recomandă consumarea usturoiului, întotdeauna crud, zilnic, tocmai pentru a fi în ordine cu sănătatea și a avea un tonus bun. Doza poate fi de la doi-trei căţei de usturoi pe zi, până la două-trei căpăţâni pe zi. Cercetătorii susţin că usturoiul este eficace atât în combaterea bolilor infecţioase, cât și în tratamentele făcute de diabetici. Numărul afecţiunilor în care usturoiul previne sau tratează este de-a dreptul impresionant.
Cultura de usturoi oferă producții mai mari dacă plantarea se face toamna, în lunile octombrie – noiembrie. Usturoiul este o afacere de succes, iar soiurile românești sunt la mare căutare, fiind un brand renumit și pe continentul american.
*Aliment și excelent medicament
Condiment și medicament, usturoiul este nelipsit din orice gospodărie. Conţinutul specific în uleiuri eterice a impus usturoiul şi ca materie primă în industria farmaceutică, având proprietăţi vermifuge, antiseptice şi stimulativ pentru apetit şi secreţii gastrice.
Usturoiul este înzestrat cu impresionante proprietăţi medicinale care îi uimesc pe cercetătorii, biologii şi medicii din întreaga lume. Principiul activ pe care îl conţine, alicina, face din el un bactericid uimitor, căruia nu îi rezistă stafilococii, streptococii şi Salmonella enteredis. Alicina are, printre altele, capacitatea de a subţia pereţii vaselor de sânge, de a mări volumul arterelor şi al arteriolelor, uşurând astfel circulaţia sângelui. Unul sau doi căţei de usturoi pe zi ne pot apăra de multe rele şi, mai ales de „otrăvuri” cum sunt colesterolul şi trigliceridele.
*La noi se cultivă peste 100 de soiuri de usturoi
Consumatorii români au redescoperit gustul usturoiului autohton, în condițiile în care piata este invadată de marfă din import, cu gust și calitate îndoielnice. Acum, mai puțin de 10% din usturoiul disponibil pe piața românească provine din producția internă. Pentru a face profit, fermierii știu că trebuie cultivate doar soiurile cerute de consumatori! Așa că ei sunt interesați să cultive soiuri profitabile de usturoi, care să le asigure vânzarea rapidă a producției. Cel mai cunoscut soi românesc este usturoiul „Ager”, care face parte din varietățile albe.
În prezent, în România, se cultivă peste 100 de soiuri de usturoi. Printre acestea se numără „Usturoiul roșu de România”, cunoscut mai ales în Statele Unite ca soiul Elefant. Căpățâna mare, formată din 4-6 căței ușor de curățat, au făcut din usturoiul elefant favoritul cultivatorilor americani. Usturoiul roșu se mai găsește în Ardeal, în rest locul lui fiind luat acum de usturoiul importat.
Usturoiul este o plantă destul de rustică, fiind rezistent la frig, calitate care permite plantarea în câmp încă din toamnă sau primăvara devreme. Atunci când planta este bine înrădăcinată din toamnă, usturoiul rezistă la frig până la temperatura de minus 25 de grade Celsius. Usturoiul nu suportă umbra, cerând locuri de cultivare însorite.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU