Idei de afaceri: Trufele, „diamantele pământului“

Tina-Trufe* Câștigul unui căutător de trufe poate ajunge la 10.000 euro într-un sezon

Pentru că sunt foarte scumpe și greu de găsit, trufele sunt denumite de căutători și „diamantele pământului“. În ultima vreme, ineditele ciuperci au devenit afaceri în adevăratul sens al cuvântului, profiturile ridicându-se la circa 10.000 de euro într-un sezon.

Aceste ciuperci se găsesc numai în pământ, în preajma copacilor din pădurile mai umede, pe o rază de 6-7 metri în jurul trunchiului. Mulți cred că trufele se găsesc doar la rădăcina copacului sau că acestea sunt lipite de rădăcini. Nu este așa. Trufele pot fi găsite la o distanță aproape la fel de mare ca și înălțimea arborelui.

Pentru culesul trufelor, sezonul se împarte în două perioade. Prima este în vară, prin iunie-iulie și până la începutul lunii august, atunci când se poate găsi trufa de vară. O altă perioadă bună pentru căutătorii de trufe este din lunile septembrie până în decembrie, atunci când se poate găsi și trufa neagră de Burgundia, una dintre cele mai apreciate ciuperci de acest tip.

În România se găsesc preponderent trufe negre, cele albe găsindu-se doar în pădurile din zona Olteniei. Într-un an bun, la sfârșit de sezon, căutătorul de trufe reușește să câștige între 7.000 și 10.000 de euro. Însă aceste sume vin după mulți ani de experiență.

*Trufele românești ajung la restaurante și magazine de lux din străinătate

Trufele se formează pe rădăcina sau în apropiere rădăcinilor unor specii de arbori precum stejarul, alunul, pinul sau fagul, la o adâncime de aproximativ 10-15 cm. Datorită micorizelor trufei, aceasta se află în simbioză cu arborele, împrumutând de la acesta gustul, mirosul și culoarea specifică. Pentru găsirea trufelor se folosesc, în unele cazuri, câini special antrenați.

În această ocupație, o problemă des întâlnită este că mulți căutători de trufe aleg să culeagă doar din zonele în care știu sigur ca vor găsi, stricând într-o formă sau alta habitatul respectiv. Din păcate, din cauza câștigului, unii căutători nu mai caută propriu-zis trufele, ci merg la sigur. Le adună repede, iar acel loc nu mai are timp să se regenereze.

Cei care achiziționează trufele sunt cei de la restaurantele și magazinele de lux din străinătate. Trufele românești ajung în Vestul Europei și Statele Unite. Cele mai mari companii din lume vin sa cumpere din țara noastră. Exista câte un reprezentant al acestor firme la noi, cu ajutorul lor trufele sunt vândute la export. Se cumpără în fiecare săptămâna, deoarece trufele vechi nu mai sunt bune, nu mai au acel parfum specific. Trufele albe sunt cele mai rare și mai râvnite ingrediente alimentare din lume, acestea fiind găsite doar cu ajutorul câinilor special antrenați în nordul și centrul Italiei.

Anul trecut, compania Sabatino Truffles, unul dintre cei mai mari furnizori de trufe din lume, a vândut la licitație, pentru suma de 61.000 de dolari, cea mai mare trufă albă din lume găsită până în acest moment, inedita ciupercă avea greutatea de 1,89 kg.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU