Idei de afaceri: trandafirii pentru dulceață

Tina-Trandafiri dulceață* Rosa Damascena are parfum intens și înflorire abundentă *Plantațiile de trandafiri pot fi făcute pe bani europeni

Dulceața de trandafiri revine în forță, iar fermierii care au pus bazele unor astfel de afaceri se declară mulțumiți de venituri. Dar numai după ce s-au documentat și în privința trucurilor de care se ține cont pentru a obține recolte bogate de petale.

Nu orice fel de trandafiri poate fi folosit la producerea dulcețurilor, indicat e să investești într-un soi cu profit garantat. Varietatea de trandafir cea mai potrivită și căutată pentru obținerea dulceții de trandafiri este Rosa Damascena. Succesul acestui trandafir se datorează parfumului intens și înfloririi abundente.

Trandafirii de dulceață sunt incluși în lista arbuștilor pentru care se alocă fonduri europene nerambursabile. Valoarea proiectelor este cuprinsă între 100.000 și 900.000 euro, partea nerambursabilă fiind de 50-90% din totalul cheltuielilor eligibile.

*Înflorește din mai până la finele lunii iunie

Trandafirii Rosa Damascen nu sunt pretențioși cu altitudinea sau solul, temperaturile crescute ori foarte scăzute. Pentru înființarea unei plantații comerciale, de mari dimensiuni, cu producții ridicate de flori, trebuie ținut cont de amplasament, calitatea solului, lumină și temperaturile din timpul anului.

Locul ales nu trebuie să fie umbrit de copaci sau garduri vii, deoarece trandafirii au nevoie de soare cel puțin pe durata primei părți a zilei. Rosa Damascena înflorește continuu de la sfârșitul lunii mai până la finele lunii iunie.

Pentru o bună dezvoltare, în primul an după plantare, în perioadele foarte călduroase și fără ploaie, se recomandă irigarea o data pe săptămână. Foarte important este drenajul corespunzător, ca apa de ploaie excesiva să se scurgă de pe plantație. Dacă va bălti zile la rând, rădăcinile trandafirului vor putrezi.

Pentru a obține înfloriri abundente, plantele se fertilizează cu îngrășăminte minerale complexe, care se găsesc în magazinele de specialitate.

Terenul pentru plantației de trandafir trebuie curățat de buruieni. Plantarea se face toamna, în noiembrie, sau primăvara, după ce se dezgheață solul.

Primăvara se fac tăieri prin care se urmărește păstrarea plantei în forma dorită, îndepărtarea părților rănite, bolnave sau prea bătrâne, dar și a mugurilor terminali pentru a opri creșterea în înălțime a tufei, pentru a deveni mai deasa și să producă mai multe ramuri cu flori.

*Prelucrarea petalelor, imediat după recoltare

Recoltarea petalelor se face în primele ore ale dimineții, atunci când florile se deschid. În perioada de vârf de înflorire, culesul florilor poate continua până după-masă, pentru ca toate florile ajunse la maturitate să fie recoltate. Culesul se face în saci de pânză și se transferă imediat în coșuri de răchită sau lăzi bine aerisite. După recoltare, florile trebuie prelucrate cât mai repede posibil pentru a preveni fermentarea lor. Florile stocate pentru mai mult de 12 ore își pierd jumătate din proprietăți.

Petalele de Rosa Damascena se folosesc pentru a obține dulceață, sirop, apă de trandafiri sau miere cu parfum de trandafiri. Din petalele deshidratate se obțin ceaiuri aromate și gustoase. În unele țări, petalele sunt folosite pentru a da gust unor mâncăruri. În Roma antică era la mare preț vinul parfumat cu petale de trandafir.

Trandafirul Rosa Damascena se cultivă și pentru producția uleiurilor volatile folosite în industriile farmaceutice și a parfumului.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU