Idei de afaceri: sunătoarea

tina-sunatoare*Cel mai eficient antidepresiv natural *Suntem în perioada optimă de recoltare

Sunătoarea este una dintre cele mai utilizate plante medicinale, fiind recomandată de principiile active și proprietățile sale terapeutice. În scop medicinal se folosesc florile, care trebuie culese în zile uscate și însorite, începând din iunie și până în septembrie, prin tăiere cu foarfeca.

Sunătoare este inclusă în lista planelor medicinale și aromatice pentru care se alocă fonduri europene nerambursabile. Fermierii nemțeni care doresc să înființeze culturi de sunătoare pot folosi soiul local creat de SCDA Secuieni, cunoscut sub numele „De Secuieni“, recunoscut și foarte apreciat pentru performanțele sale.
*Proprietăți terapeutice
Sunătoarea este unul dintre antidepresivele naturale cele mai eficiente, stimulează secreția de serotonină (hormonul fericirii) și melatonină. Este foarte indicată în caz de depresii, anxietate, atac de panică, insomnie, sunătoarea fiind benefică deoarece restabilește echilibrul psiho-emoțional, calmează, induce relaxarea și somnul, mărește încrederea în sine. Din timpuri străvechi, sunătoarea se folosea pentru proprietățile sale afrodisiace, mai ales asupra bărbaților. Sunătoarea aduce liniștea sufletească, un somn plăcut și relaxant.

Sunătoarea stimulează secreția biliară, având și acțiune antiinflamatorie la nivel hepatic. Este foarte indicată în caz de dischinezii biliare, hepatite. Sunătoarea ajută la normalizarea secreției gastrice acide, fiind utilizată în gastrită, ulcer gastric și duodenal. Sunătoarea ameliorează colicile abdominale și durerile menstruale. La nivel circulator, sunătoarea are acțiune vasodilatatoare.

*Produse din sunătoare

Sunătoarea poate fi consumată sub formă de comprimate, infuzie, tinctură, ulei sau pulbere, în doze ce diferă în funcție de starea și afecțiunea pacientului. În general se face o cură de 2-3 luni, urmate de 2-3 săptămâni de pauză.

La nivelul pielii și mucoaselor, sunătoarea are acțiune antiseptică și antiinflamatorie, fiind calmantă și cicatrizantă. Se utilizează în caz de arsuri ușoare, răni superficiale, zgârieturi, dermatite, sub formă de infuzie concentrată sau ulei de sunătoare. Cu infuzia de sunătoare se aplică cataplasme pentru ameliorarea durerilor în cazul nevralgiilor.
În caz de gingivite, abcese dentare, afte, se poate face gargară cu infuzie concentrată din planta de sunătoare sau tinctură. În caz de hemoroizi sau fisuri anale, sunătoarea se folosește sub formă de comprese sau badijonaje cu soluție diluată aplicate local.
*Precauții și contraindicații
Începerea și oprirea unui tratament cu sunătoare trebuie făcute gradat, în doze crescătoare, respectiv descrescătoare Sunătoarea este fotosensibilizatoare, deci pe durata tratamentului se evită expunerea la soare.
În asociere cu diferite medicamente (antidepresive, antiastmatice, hipotensive, hipocolesterolemiante, contraceptive orale) poate diminua efectul terapeutic al acestora. Nu este indicat să începeți un tratament cu sunătoare în cazul în care urmați și un tratament clasic, decât după ce ați cerut sfatul unui fitoterapeut.
În administrarea prelungită (peste 2-3 luni fără pauze) pot apărea reacții averse: colici, diaree, nevralgii, tulburări de somn, alergii cutanate, anxietate, disfuncții erectile, gură uscată, migrene.
Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să evite tratamentele cu sunătoare. La fel și persoanele cu sindrom bipolar sau Alzheimer.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU