Idei de afaceri: Ștevia, îndulcitorul cu zero calorii!

Tina-Ștevie, foto*Un foate bun medicament și aliment

Ștevia, alături de spanac, intră în categoria plantelor-minune, aducând beneficii organismului în ceea ce privește curățarea de toxine, medicii nutriționiști spun că este extraordinară într-o cură de detoxifiere. Ștevia crește în zone sălbatice, în zona pășunelor montane și de deal.

O ciorbă de ștevie este perfectă în curele de slăbire, întrucât are proprietăți laxative. Mai mult, ștevia are și numeroase proprietăți nutritive, este foarte săracă în calorii și are un indice glicemic foarte mic. De asemenea, medicii nutriționiști mai spun că ștevia aduce beneficii sistemului digestiv și conține fibre și vitaminele A și C. Mai mult, conține fier și oxalați, la fel ca cealaltă plantă-minune a primăverii, spanacul.

*Îndulcitorul cu zero calorii

Fiind îndulcitorul cu zero calorii, mai nou, ștevia le oferă fermierilor o nouă oportunitate de profit, celor care au mirosit imediat potențialul ei de piață. Ștevia este de 200-300 de ori mai dulce decât zahărul și, pentru îndulcire, se folosesc cantități mult mai mici, fiind rentabilă la produsele la mare consum. În prezent, cele mai mari culturi de ștevie sunt în China, care concentrează 80% din producția globală. SUA și Europa ar putea ușor detrona supremația, mai ales pe piața bio de ștevie.

Ștevia este astăzi folosită de mulți fabricanți de produse ce, în mod tradițional, conțineau zahăr. Coca-Cola sau Pepsi au trecut deja la comenzi serioase, la fel ca și mai multe fabrici renumite în înghețată.

*Ștevia, beneficii

Ștevia îndepărtează starea de oboseală. Prin conținutul de minerale și vitamine, ștevia poate ajuta în ameliorarea asteniei de primăvară. Întrucât are conținut moderat de zaharuri, ștevia poate regla nivelul zahărului din sânge și poate îndepărta pofta de dulciuri, dar și senzația de foame. Nutriționiștii susțin că ștevia vă poate scăpa de fluidele excesive din organism și poate îndepărta starea de oboseală.

Se spune că ștevia ar avea efecte terapeutice și în uzul extern. Frunzele de ștevie ar fi recomandate pentru ameliorarea unor boli ale pielii precum acneea, psoriazisul și diverse eczeme. Ar mai ajuta și la tratarea hipertrofiei glandulare limfatice sau a reumatismului. Ștevia consumată ca salată poate stimula sistemul imunitar și cel antibacterian și combate pneumonia sau tusea. De asemenea, pentru că e bogată în fibre și are efect laxativ poate fi excelentă și în cazul unor constipații.

Tina CONDREA