Idei de afaceri: sparanghel, hrana regilor

Tina-Sparanghel*Cultură de nișă, „cu multe locuri libere“! *Plantația rodește 15-20 ani

 

Cultivarea sparanghelului face parte dintre afacerile agricole pe care le înființezi acum și care îți aduc profit timp de mai mulți ani. Fermierii cu experiență vorbesc de 20 de ani de viață pentru o plantație de sparanghel, însă, realist, puteți spera la 15 ani de producții bune, fără bătăi de cap.

La noi, cultura sparanghelului nu este așa de răspândită, ceea ce face ca nișa să fie încă una „cu locuri libere“ pentru noi investiții. Noile tendințe culinare plasează leguma ca una cu perspective, mai ales că este deja recunoscută ca fiind foarte sănătoasă. Vestea bună este că deja avem producători pentru materialul săditor.

*Sparanghelul, aliment și medicament

Sparanghelul este o legumă cu reale proprietăți terapeutice care îi sunt conferite de nutrienții pe care îi conține. Sparanghelul e bun ca aliment, dar și ca medicament. Are gust fantastic și efecte nemaipomenite asupra sănătății. Așa poate fi descris pe scurt sparanghelul, această legumă mai puțin cunoscută și consumată la noi în țară, dar atât de adorată de alte civilizații. Regele Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, leguma căpătând astfel titulatura de „hrana regilor“.

Sparanghelul este o sursă bogată de săruri minerale (magneziu, fier și fosfor) și de microelemente (calciu, fier, iod). În plus, abundă în vitamina C și în complexul B (B1 și B2). Se recomandă în curele de slăbire și sub formă de sedativ cardiac.
Beneficiile consumului de sparanghel: detoxifiază, are proprietăți anti-îmbătrânire, afrodiziace, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile și inflamațiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă și malformațiile congenitale.

*Plantația de sparanghel, cerințe

Înființarea unei plantații de sparanghel începe cu comandarea coroanelor. Se pun cam patru coroane de sparanghel la metrul liniar cu o distanță între rânduri de un metru și jumătate, pentru că în anul 2 crește până la 1,6 metri și îi trebuie spațiu. Ca și lucrări de îngrijire, sparanghelul are nevoie doar de plivirea buruienilor.

Pentru cultura de sparanghel se recomandă pregătirea terenului încă din toamnă, cu arătură cât mai adâncă. În șanțurile adânci de 20-25 de centimetri se așază coroanele de sparanghel cu rădăcinile cât mai răsfirate, după care se acoperă cu pământ și se udă. Sparanghelul are nevoie de un teren însorit, cu un sol nisipos și seminisipos, bine drenat, care să nu păstreze apă la rădăcina plantei. Cultura nu are nevoie de sistem de irigații decât dacă înființați plantația în zone foarte secetoase, unde se recomandă să udați plantele de sparanghel pe perioada verii.

Prima recoltă consistentă se obține în anul trei, dar se poate consuma și în anul doi, dacă planta s-a dezvoltat în condiții bune. Recoltarea sparanghelului se face primăvara devreme, când apar primele tulpini și continuați să recoltați toate tulpinile pe durata întregii perioade de recoltare. Dacă tulpinile foarte mici nu sunt îndepărtate în timpul recoltării, este posibil să apară mai puține tulpini noi.

Cel mai bun moment al zilei pentru recoltare este dimineața, când tulpinile sunt proaspete și bombate. Se rup mai ușor și de obicei conține mai puține fibre. Sparanghelul recoltat se pune imediat la rece, în frigider, întrucât depozitarea la temperatura camerei cauzează pierderea valorii nutritive și întărește fibrele.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU