Idei de afaceri: ”Soia viitorului”

Soi nou obținut prin selecție natural * Scăderea costurilor cu tratamentele și o ”intoxicare” mai redusă a solului! 8 Noul soi deja se cultivă în zona Roman

Prin noul soi creat, soia redevine ”prințesa balului” în materie de cultură mare. Este un fel care, deși e obținut prin selecție naturală, aduce o parte din beneficiile soiei modificată genetic. Adică scăderea costurilor cu tratamentele și o ”intoxicare” mai redusă a solului, pentru că se folosesc erbicide mai puține, iar producțiile sunt mai mari. Noul exemplar de soia este interesant și prin alte două aspecte financiare. Vorbim de subvenția cuplată plătită suplimentar, în cuantum de 335 euro/ha în 2016, dar și prin elementul de înverzire. Pentru a-și maximiza subvențiile, fermierii trebuie să includă în exploatațiile agricole, prin programul de înverzire, culturi care ajută la menținerea și refacerea calității solului. Iar soia e una dintre acestea, alături de mazăre. Soia este atractivă și pentru că fermierii obțin o bonificație de 50 de euro/ha pe toată suprafața exploatației agricole, comparativ cu fermierii care nu-și pun exploatația în programul de înverzire. Cei din urmă sunt sancționați cu 50 euro/ha pe întreaga suprafață, nu numai pentru sola cu soia. Tehnologia viitorului pentru soia nemodificată genetic Grupul Procera lansează ”soia viitorului” care reprezintă alternativa cea mai productivă și economică, atâta vreme cât organismele modificate genetic sunt prohibite. Tehnologia de cultură nu este nouă, fiind similară cu cea aplicată la floarea soarelui rezistentă la tribenuron metil. Această tehnologie nu e interesantă pentru țările care au pe piață soiuri modificate genetic, dar pentru România și în Uniunea Europeană, unde nu avem voie să cultivăm soiuri modificate genetic, noul soi este o alternativă care poate contribui la dezvoltarea culturii de soia. Așa cum, dacă facem o paralelă, s-a schimbat cultura de floarea soarelui. Dacă ne uităm cu 10-12 ani în urmă, floarea soarelui avea o medie de producție de 1,2-1,3 tone/ha din cauza proastei combateri a buruienilor. Azi cultura de floarea soarelui e ușor de întreținut, e curată, cu producții de la 2,5-3-3,5 tone/ha. Așa se va întâmpla și cu soia obținută după această tehnologie nou promovată. Este singura alternativă la momentul actual, pentru că altceva nu există decât tehnologia clasică, care costă mult și la erbicidele care se folosesc pot provoca fenomene de fitotoxicitate asupra culturii. Aceasta va fi tehnologia viitorului în materie de soia nemodificată genetic. Soi semitardiv, foarte productiv Soiul Procera e semitardiv, specialiștii susținând că se pretează în toate zonele cultivabile, de la Neamț coborând de-a lungul Dunării până în Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare. Soia e o cultură cu o tehnică pe care trebuie să știi s-o aplici. Soia trebuie semănată devreme și, deși toată lumea știe că soia acumulează azot în sol, ea are nevoie de o fertilizare și cu un pic de azot. La soia trebuie făcută bacterizare cu biopreparate pe bază de rizobium, care să o ajute să fixeze azotul din aer. Unii fermieri irigă, dar cea mai mare parte nu irigă. În schimb fac tehnologie, una care să mențină apa în sol, fără a ara, fără a face lucrări profunde ale solului an de an. Soiul Procera a obținut în mod constant 500-700 kg peste alte soiuri, atât în Bărăgan, cât și la Roman și în Timiș. În spatele sporurilor de producție stă genetica mai productivă, dar un rol îl are și rezistența la chimizare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU