Idei de afaceri: puiul Silkie

*Carnea, organele și oasele acestor păsări sunt negre! *Ouăle sunt recomandate persoanelor cu afecțiuni la ficat * Carnea, o delicatesă în marile restaurante

Silkie este una dintre cele mai spectaculoase rase de găini din lume, fiind adusă în Europa de către Marco Polo din China. Rasa Silkie există în 4 variante principale de culoare: neagră, blue, albă și golden și în mai multe nuanțe și combinații derivate din acestea.

Pielea este de culoare neagră, fiind acoperită de un penaj cu aspect de blană, mătăsos la atingere. Pe creștet tronează un frumos moț alcătuit tot din pene fine și zburlite. Picioarele, cu 5 degete în loc de 4 ca la restul găinilor, sunt acoperite de pene. La această rasă se pot întâlni și exemplare „bărboase“, care prezintă smocuri de pene la urechi și bărbie. Este o pasăre de curte cu o înfățișare exotică care face deliciul expozițiilor și pasionaților de galinacee. Puii Silkie cuceresc și prin personalitatea extrem de docilă și prietenoasă.

Există și în România crescătorii cu aceste rase asiatice, grație calității sale nutriționale deosebite: carnea este bogată în fier, dietetică și constituie un real tratament în anemie și alte afecțiuni sanguine.
*Găinile Silkie sunt foarte docile

Crescătorii puilor din rasa mătase organizează în fiecare an familii cuprinse din două găini și un cocoș, chiar și din 4 găini cu un cocoș. Se acordă o mare atenție caracteristicilor exemplarelor destinate împerecherii. Pentru a avea o rasă cât mai pură, crescătorii recomandă evitarea înmulțirii păsărilor care prezintă defecte. Cei care doresc să aibă câți mai mulți pui din rasa mătase japoneză folosesc și incubatoarele. Găinile din rasa Silkie, fiind foarte docile, ajung să se ridice destul de rar de pe cuibar, crescătorii fiind uneori nevoiți sa le aducă forțat la adăpătoare, pentru a se hidrata.

Pe timpul verii, găinile din rasa mătase japoneză pot umbla mai mult libere, fără probleme. Iarna ridică pretenții. Din cauza temperaturilor scăzute, păsările din rasa mătase japoneză au nevoie de un adăpost bine izolat. O izolație bună a adăpostului se realizează cu vată de sticlă sau minerală. Un alt material izolator foarte bun este și polistirenul expandat. În plus, pentru confortul acestor galinacee, pe podeaua adăpostului trebuie pus talaș sau paie.

Un alt factor care poate influența randamentul găinilor ouătoare este lumina. Este indicat ca, pe perioada iernii, crescătorii să monteze în adăposturi becuri electrice, care se vor aprinde la apusul soarelui și se vor stinge după 3-4 ore.

* Ouăle, recomandate persoanelor cu afecțiuni la ficat

Păsările din rasa Silkie au nevoie de o hrană bogată în proteine, glucide, grăsimi, substanțe minerale, precum și în vitamine. Păsările de mătase nu necesită o hrană diferită de cea a găinilor obișnuite. Crescătorii care doresc să-și expună păsările în cadrul concursurilor internaționale recomandă evitarea hranei care conține porumb, deoarece aceasta le poate îngălbeni penajul.

Carnea și ouăle găinilor din aceasta rasă au calități organoleptice deosebite, fiind considerate o delicatesă în marile restaurante. Chiar dacă producția medie de ouă este de circa 120 de ouă pe an, găinile din rasa mătase japoneză nu-și sistează ouatul nici măcar pe perioada iernii. Fiind lipsite de colesterol, ouăle găinilor din rasa mătase japoneză sunt deseori recomandate persoanelor care se confruntă cu afecțiuni la ficat. Foarte interesant: carnea, organele, precum și oasele acestei păsări sunt negre!

Tina CONDREA-ZĂPODEANU