Idei de afaceri: profituri mari, pe suprafețe mici

Tina-Top 10 culturi*Top 10 cele mai profitabile culturi: goji, cătină, aronia, napul porcesc, cartoful mov, zmeurul, nucul, lavanda, castraveții amari, bame

În Neamț, media de proprietate asupra terenului se rezumă la suprafețe destul de mici. La nivel național, aproape 90% din fermierii care lucrează pământul dețin suprafețe de până în 5 hectare. Din evidențele de anul trecut ale APIA Neamț rezultă că aproximativ 50% din suprafața agricolă a județului este folosită de 400 fermieri, restul de 26.814 cereri de plată au suprafețe sub 50 ha, majoritatea fiind sub 5 ha. Mai exact, în județul Neamț există 25.095 proprietari de terenuri agricole care dețin suprafețe cuprinse între 1 și 5 hectare și care însumează 52.436 ha. Adică mai mult de un sfert din suprafața arabilă totală a județului nostru. În medie, rezultă că fermierii nemțeni au proprietăți cu puțin peste 2 hectare de tern agricol.

Așa că, de multe ori, venitul unor asemenea exploatații este foarte mic sau chiar inexistent. Cu toate acestea, și micii fermieri pot avea profituri frumoase, dacă au în vedere înființarea unor culturi de nișă, care au o cerere importantă în piață. Vă prezentăm topul celor mai profitabile culturi pe suprafețe mici.

*Pe primele locuri, arbuștii fructiferi

Plantația de goji ocupă primul loc în topul celor mai profitabile culturi de nișă. Investiția mare, cât și găsirea destul de anevoioasa a unei pieței de desfacere sunt, deocamdată, mici obstacole în calea celor doresc o astfel de afacere.

Catina ocupă un loc fruntaș în preferințele fermierilor, care s-au bucurat de profituri de până la 7.000 de euro pe hectar. Producătorii spun că fructele de cătină reprezintă o adevărată mină de aur, motiv de creștere a suprafețelor plantate cu cătină.

Unii fermieri renunță la culturile obișnuite în favoarea fructelor exotice care s-au adaptat la clima de la noi. Cum este și aronia, care, deși necesită o investiție consistenta la început, poate oferi ulterior profituri frumoase pentru fermierii care aleg s-o cultive.

Zmeura este pentru micii fermieri o idei de afaceri cât se poate de profitabila. Deși este destul de pretențioasă și predispusă la boli, cei care aleg să pornească o asemenea afacere se pot bucura de profituri de peste 6.000 de euro la hectar.

O idee de afacere de succes este și nucul. Profitul pe care îl poate avea un fermier poate ajunge la circa 15.000 de euro pe hectar, în cazul unei producții de nucă de 4 tone la hectar, vândută cu 6 euro/kg.

Legume de top!

„Napul-porcesc“ este încă o cultura care se bucură de o atenție tot mai mare din partea fermierilor cu suprafețe mici. La o investiție de 7.000 lei pentru înființarea unui hectar, un agricultor iscusit poate obține un venit de aproape 140.000 lei.

Fermierii nemțeni sunt interesați de cartoful mov, mai ales că acesta se comercializează la prețuri duble, uneori chiar triple, față de cei obișnuiți.

Castravetele amar este planta care devine tot mai întâlnită în gospodăriile micilor fermieri. Fructul exotic, supranumit și „insulina vegetală“, este folosit de firmele farmaceutice pentru tratamentul diabetului zaharat, planta fiind căutată în mod special la export.

Cultura de bame devine pe zi ce trece o idee de afaceri tot mai interesantă pentru fermierii care nu dețin suprafețe mari de teren. Cei care seamănă legume timpurii pot înființa cu succes o cultura de bame. Pe lângă producția de păstăi, valorificarea semințelor de bame se poate dovedi o activitate de extrem de profitabilă.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU