Idei de afaceri: porumbul zaharat

Tina-Porumb zaharat*Efecte benefice pentru nutriție și sănătate

Până acum câțiva ani, cultura de porumb zaharat era considerată a fi una exotică pentru mulți fermieri. Porumbul zaharat, cunoscut și sub numele de porumb dulce, începe să prindă rădăcini  și în agricultura nemțeană. Chiar dacă vorbim încă de o cultură de nișă pentru piață. Cu toate acestea, există și agricultori care au scos bani buni de pe urma porumbului zaharat. Chiar și de zece ori mai mult decât au investit.

Știuleții de porumb dulce sunt buni de fiert sau de pus în conservă și sunt o sursă de profit pentru fermierii mici și mijlocii care au găsit și metodele prin care să vândă bine recolta de porumb dulce.

*Aliment și medicament

Porumbul dulce are beneficii pentru sănătate, întrucât furnizează organismului substanțe nutritive indisponibile acestuia. Nutrienții din porumbul dulce sunt asimilați într-o măsură optimă de organism, fără să fie însoțiți de o cantitate mare de amidon, care se acumulează atunci când porumbul avansează spre maturitatea fiziologică, iar învelișul boabelor devine tare.

Boabele de porumb fiert protejează inima, rinichii, ficatul, sistemul nervos și conferă vitalitate pe termen lung. Un consum ponderat de porumb copt poate conduce la scăderea în greutate, datorită unui mecanism molecular care grăbește degradarea grăsimilor. O cană cu boabe de porumb oferă 15% din necesarul zilnic de vitamina B5, responsabilă de energia organismului. Vitamina E, aflată în compoziția porumbului, participă la procesul de reînnoire al celulelor și produce cantități mărite de oxigen în sânge. Scade nivelul colesterolului.
Datorită bogăției în fibre, porumbul reglează tranzitul intestinal. Este un bun diuretic și, consumat în mod regulat, poate preveni retenția apei în organism.
Porumbul acționează foarte bine în boli precum litiază renală, cistită cronică, ateroscleroză, avitaminoze, nevroze, obezitate, gastrită și ulcer, dischinezie biliară, intoxicații, afecțiuni ale aparatului respirator și tulburări sexuale, reumatism, arterită, amigdalită sau infecții bacteriene.

*O afacere cu investiție minime

Investițiile minime necesare pentru începerea unei afaceri cu porumb zaharat constau în achiziționarea unui tractor pentru suprafețele de 10-15 hectare, un plug, o freză și o semănătoare pentru plante prășitoare. Costul depinde de alegerea fiecărui fermier: dacă optează pentru utilaje noi, atunci investiția este mai mare. Dacă utilajele sunt la mâna a doua, atunci investiția minimă este de 20.000 de euro.

Pentru sămânța de porumb dulce, fermierul cheltuiește în jur de  2.500 de lei la hectar, materialul fiind achiziționat din diferite magazine. Pentru recoltat se poate ajunge până la 30-35.000 de mii de bucăți pe hectar care să fie știuleți standard pentru vânzare. De remarcat că la porumbul zaharat calitatea trebuie să fie superioară. Resturile care nu corespund standardelor sunt tocate și folosite ca îngrășământ.

Este recomandat ca terenul sa fie arat adânc din toamnă. În acest fel, unele buruieni sunt distruse de gerul iernii iar altele sunt îngropate prea adânc ca să mai poată răsări și apa rezultată în urma topirii zăpezii sau în urma ploilor de primăvara se infiltrează mai adânc, fiind apoi accesibil a mai mult timp plantei de cultură, în cazul nostru porumbul dulce.

Porumbul zaharat poate fi recoltat pe o durată de până la 6 săptămâni, în funcție de vreme, după aceea boabele sale încep să se usuce și să se întărească.

Tina CONDREA