Idei de afaceri: porci pentru îngrășat

Tina-Porci la îngrășat

Tina-Porci la îngrășat

 

Fermierii știu foarte bine că porcii pentru îngrășare se cumpără din timp! De altfel, asta este poate prima regulă de care trebuie să țină seama crescătorul care dorește să sacrifice suinele în preajma sărbătorilor de iarnă. Porcii pot fi ținuți tot timpul anului, suplimentând veniturile unei familii de la țară, dacă sunt aleși corect, astfel încât să ia repede în greutate. Apoi carnea poate foarte bine vândută clienților aflați în căutare de mâncare sănătoasă, din surse ce nu folosesc tot felul de artificii chimice în producția de carne de porc.

 

 Prezentăm câteva sfaturi pentru cei care cumpără porci pentru îngrășare. Rasa de porci este foarte importantă! De cele mai multe ori, nu găsiți sau nu cumpărați porci din rasă pură, dar genetica suinelor este importantă. Dacă ele sunt „un amestec“ între rasele cunoscute că valorifică foarte bine hrana primită și iau repede în greutate, atunci sigur veți face o afacere bună. În cazul în care mizați pe producția de carne, vă recomandăm să alegeți rasele specializate. Dacă vă doriți și un strat „sănătos“ de slănină și totodată o carne de porc „ca pe vremuri“, căutați să investiți într-un porc din rasa mangalița.

Dacă nu sunt informații clare despre rasa porcului, atunci luați în seamă câteva aspecte ale constituției sale, indicii că aveți de-a face cu o suină sănătoasă, care va lua repede în greutate. Astfel, în umeri purcelul nu va fi mai lat ca în spate, trunchiul va fi lung și drept, spinarea lată va coborî în șolduri rotunde și adânci. O spinare încovoiată, spată îngustă și un abdomen flasc vădesc o dezvoltare slabă a musculaturii. De asemenea, crupa trebuie să fie dreaptă, jamboanele lungi, cărnoase, bine dezvoltate în părți și rotunjite în spate.

Este foarte important ca membrele porcilor să fie puternice și sănătoase, deoarece animalele ale căror articulații sunt slabe nu pot să-și țină greutatea pe picioare și stau mai mult timp „așezați“. Suinele cu picioare lungi și uscățive cresc un timp mai îndelungat, se îngrașă mai bine chiar dacă sunt hrăniți cu furaje ieftine, voluminoase și puține concentrate. Suinele cu picioare scunde, chișițe scurte și oase subțiri se opresc devreme din crescut și depun rapid grăsimi. Aceștia se cumpără doar când se dorește îngrășarea pentru grăsime, iar dieta lor va fi bazată în principal pe furaje concentrate.

Acumulează destul de devreme grăsimi porcii cu capul ușor și turtit, pe când cei a căror cap e greu, cu profil drept denotă faptul că animalul este robust, musculos și poate crește repede și îndelungat.

 

Îi veți alegeți doar pe cei care mănâncă pofticios și care mai degrabă apucă hrana și nu o sug. Cel mai indicat este să cumpărați purceii fătați primăvara. Pe lângă faptul că în perioada verii pot fi hrăniți cu nutrețuri ieftine, cum ar fi iarba verde sau resturile de la legume, nu va fi nevoie nici de condiții speciale de întreținere.

Cumpărați porcii de îngrășat din timp! Nu uitați de vorba românească cu îngrășatul porcului în ajun. Care, bineînțeles, are legătură cu faptul că oricât de mult am „îndopa“ suinele, acestea nu vor lua miraculos în greutate și vor avea nevoie de câteva luni pentru a atinge greutatea pe care ne-o dorim la sacrificare. Cele mai folosite nutrețuri cultivate sunt porumbul, orzul, ovăzul, grâul, secara și orzul.