Idei de afaceri: plntație de goji

Tina-Goji 2*Se dau fonduri europene pentru acest arbust *La Girov există singura plantație din Moldova

În comuna Girov se află singura plantație de goji din Moldova. Este realizată în sistem ecologic și a intrat deja pe producție. S-a demonstrat astfel că, aduși direct din Tibet, arbuștii goji au prins imediat rădăcini și dau rod și pe pământ nemțean. Arbustul goji are randament ridicat, chiar dacă solul nu este foarte fertil, rezistă atât la frig, cât și la temperaturi ridicate și secetă.

Plantația de goji este rentabilă pentru valoarea fructelor, a frunzelor precum și a butașilor, care pot fi valorificați la preț bun. Profitul la hectar pentru plantația de goji este net superior celui obținut de alte culturi tradiționale, în condițiile unei cereri în continuă creștere. O plantație de goji gestionată corect aduce profituri ridicate pe termen lung și nu presupune costuri ridicate. Productivitatea acestor specii de arbuști fructiferi este foarte crescută, iar pașii pentru trecerea la o cultură certificata ecologic nu sunt greu de făcut.

*Pe rod, din anul trei

Foarte important este momentul în care plantația începe să producă fructe. De regulă, în primul an sunt șanse foarte mari să aveți pe masă câteva fructe. În cel de-al doilea an situația se schimbă și găsim ramuri productive, practic în anul 2 și 3 planta își formează coroana și se pregătește pentru producție.

Abia în anul 3 arbuștii vor începe să intre în producție și să obținem prima recoltă semnificativă. Începând cu anul 5-6 planta ajunge la maturitate, producția putând fiind cuprinsă între 3-5 kg de fruct/arbust.

O cultură cu arbuști goji se poate exploata la maximum cel puțin 25-30 de ani de când ajunge plantația la maturitate, dacă este întreținută și îngrijită.

*Bani europeni și pentru goji

Acum, fermierii nemțeni care doresc sa dezvolte o afacere cu goji pot obține fonduri europene prin noul PNDR. Chiar dacă goji nu este inclus în Catalogul Național al Soiurilor și nici în Legea pomiculturii, Autoritatea de Management pentru PNDR a decis ca pentru fructele de goji se poate calcula producția standard. Practic, goji va fi inclus in grupa „Fructe mici și bace: coacăze albe și roșii, zmeură, smochine, cătina, afine“, valoarea producției standard urmând sa fie de 3.430,92 de euro, potrivit datelor publicate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Pentru ca nu este un arbust fructifer inclus în speciile din Legea pomiculturii, investițiile se pot realiza prin submăsurile 4.1 Investiții în exploatații agricole, 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri sau chiar 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.

*Goji, efecte terapeutice

Denumindu-le și elixirul tinereții, oamenii au folosit fructele de goji în tratamentul unor boli precum diabetul, hipertensiunea sau probleme de vedere cauzate de îmbătrânire. Se pot consuma crude, gătite sau uscate și sunt folosite în ceaiuri, sucuri, vinuri și medicamente.

Printre beneficiile fructelor goji mai putem numi: echilibrează glicemia, ajută în cadrul dietelor de slăbit, remediu pentru durerile de cap, stopează tumorile, reduc efectul toxic al chimioterapiei, protejează ficatul, previn greața în cazul gravidelor. Complexul de vitamina B din goji are efect benefic asupra sănătății cardiovasculare, ferindu-vă de palpitații, aritmii cardiace sau hipertensiune arterială. Goji hrănește în profunzime tenul, fortifică procesele de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi. Studiile au scos la iveală că fructele de goji aduc beneficii importante pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

Tina CONDREA