Idei de afaceri: plantația de zmeur

Tina-Zmeur*Este vremea să plantați zmeurul! *Sfaturi de care vă asigură producții de calitate *Se dau și bani europeni pentru zmeur

 

Zmeurul este una dintre cele mai profitabile afaceri și pentru fermierii nemțeni, zona se pretează foarte bine la acest tip de plantație. Deloc pretențioasă, plantația se înființează de obicei toamna după căderea frunzelor, întrucât asigură refacerea sistemului radicular și pornirea în vegetație primăvara mai timpuriu, dar se mai poate planta și primăvara după dezgheț, înainte de pornirea în vegetație.

Plantația de zmeur se pretează la orice tip de sol, dar recolte maxime se obțin pe soluri fertile, calde și revene. Atenție mare și la pregătirea terenului înainte de plantare: acesta trebuie să fie fără pic de buruiană! Zmeurul se plantează la minim 100 metri de sălbăticie sau de alte plantații existente, pentru a reduce posibilitatea apariției unor boli sau dăunători. Este recomandat să fie evitate zonele în care au fost cultivate recent roșii, cartofi sau vinete, pentru a se evita ofilirea rugilor.

Plantația de zmeur se poate realiza și cu finanțare europeană, fondurile alocate fiind consistente. Pentru zmeur fermierul va primi 8 puncte, față de măr care are doar 4.

*Fertilizare, irigare, tratamente

După plantare ar fi ideală niște mraniță (bălegar de grajd fermentat), cam o lopată la tulpina plantei sau complexe NpK. Când temperaturile cresc ar fi bune niște aplicări foliare care revigorează foarte bine planta.

Înființarea plantației de zmeur se poate face în benzi cu spalieri, sub formă de gard fructifer, sub formă de evantai ori pe araci.

Tăierea zmeurei după plantare este esențială, ea se face la 1,8-2 metri înălțime, iar tulpina se leagă lejer, deoarece aceasta se dezvoltă și nu trebuie să fie strânsă. Din al doilea an și apoi în fiecare primăvară, înainte de pornirea vegetației, la zmeur se elimină tulpinile care au rodit, iar cele noi se scurtează, după care lăstarii se dirijează pe spalier.

Specialiștii recomandă ca plantația de zmeur să fie supravegheată săptămânal vara, deoarece frunzele îi sunt mâncate de așa-numiții fluturi verzi. Pentru a evita acest atac este recomandat să fie stropită cu insecticid sistemic.

Deoarece nu este o plantă pretențioasă la apă, zmeura se poate dezvolta și fără irigații. Dar, în zilele caniculare de vară, este indicat ca aceasta să fie udată generos de două ori pe săptămână. Diferența se vede imediat la producție, astfel că plantele care primesc apă au o producție cu 30% mai mare.

*Plantația bio, mai puțin profitabilă

Este aproape imposibil pe o suprafață mare să produci o cultură bio, dacă nu o stropești și vin dăunătorii, mai ales în verile secetoase se poate întâmpla să termine cultura în maxim o săptămână. Riscul este mare, iar inamicul numărul 2 este albina, care ia polen de pe o cultură abia stropită cu substanțe chimice, după care vine și se așază pe floarea plantei tale.

O plantație durează șapte–nouă ani de producție, în funcție de sol și lucrările de îngrijire. Achiziționați material săditor doar din pepiniere autorizate și asigurați-vă că plantele sunt sănătoase!

Prețul plantelor este în jur de 22.000–25.000 lei pentru fiecare hectar de zmeură înființat. O cheltuială importantă la cultura zmeurului este montarea unui sistem de susținere, care poate fi din spalieri de lemn, de beton, de fier. Costul acestuia diferă mult, în funcție de materialele utilizate, și poate fi de 10.000–15.000 lei/ha.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU