Idei de afaceri: plantația de moringa

*Arbust greu de egalat ca valoare nutrițională * Bun tonifiant, energizant și un leac împotriva anxietății

Moringa Oleifera este un arbust care se dezvoltă rapid, rezistent la secetă, numit Copacul lui Dumnezeu sau Arborele vieții. Despre Moringa Oleifera se știe că asigură organismului uman toți aminoacizii, alături de un complex bogat de vitamine, minerale, nutrienți și antioxidanți, ceea ce face ca în alte părți ale lumii, planta-minune să fie folosită pentru combaterea malnutriției încă din cele mai vechi timpuri. Moringa Oleifera este o arbore greu de egalat ca valoare nutrițională.

Moringa Oleifera a ajuns în România nu doar sub forma unor produse sintetizate și importate, ci și ca o plantă anuală cu șanse mari să devină perenă. Arborele Moringa este acum studiat și aclimatizat și la noi, iar rezultatele obținute Stațiunea de Cercetarea Agricolă Buzău sunt remarcabile. Specialiștii sunt încrezători, planta-minune va putea fi cultivată în curând de orice român care își dorește o alimentație sănătoasă. Transformarea sa în plantă perenă autohtonă ar fi o realizare majoră care ar deschide noi drumuri în multe domenii în țara noastră.

Moringa poate fi cultivată în prezent ca plantă anuală atât în spații protejate, cât și în câmp deschis, fiind o plantă iubitoare de căldură.

*Moringa ca afacere de nișă

Având numeroase proprietăți benefice, planta este folosită și pentru obținerea unor extracte de plante, iar piață de suplimente alimentare abundă de produse pe baza de Moringa. Tocmai de aceea Moringa poate intra rapid în grațiile fermierilor din România care vânează afaceri de nișă.

Moringa este o plantă cultivată și în alte state europene, dar ca plantă anuală. Fermierii europeni i-au simțit potențialul și așa se face că găsim în țara noastră diverse produse din această plantă, însă din import. Ar putea fi o afacere de nișă cultivarea acestei plante care este foarte generoasă, datorită numeroaselor întrebuințări, atât pentru industria farmaceutică, cât și pentru industria cosmetică sau cea alimentară. Fermieri ceva mai receptivi și deschiși pot înființa astfel de plantații ca sursă de materie primă pentru industriile care caută din abundență această plantă. De asemenea, cei care sunt interesați de un stil de viață sănătos vor putea să-și cultive plantele de Moringa chiar la ei în grădină.

* Moringa, sănătatea verde

Moringa Oleifera este folosit atât ca aliment, cât și ca supliment alimentar. Potrivit specialiștilor, toate părțile arborelui sunt comestibile și hrănitoare, frunze, păstăi, semințe, fructe și rădăcină. Mai mult, se poate obține și ulei de moringa, utilizat pentru gătit sau la producerea unor cosmetice.

Moringa Oleifera este un bun tonifiant, energizant și un leac împotriva anxietății. Conține 22% din doza zilnică de vitamina C, 41% din cea de potasiu, 61% din cea de magneziu, 71% din cea de fier, 125% din cea de calciu, 272% din cea de vitamina A. Au fost identificați 92 de nutrienți, 46 antioxidanți, 36 de substanțe anti-inflamatorii, 18 aminoacizi și 9 aminoacizi esențiali, ceea ce îl face ideal a fi inclus în alimentația celor care suferă de malnutriție.

Se folosesc diverse părți ale arborelui în prevenirea sau ca tratament adjuvant în anemie, dureri cauzate de inflamații, diabet, afecțiuni gastrice, infecții, tensiune arterială sau cancer. Resturile rămase în urma procesării pentru obținerea uleiului de Moringa sunt folosite ca fertilizator sau la purificarea apei.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU