Idei de afaceri: plantația de goji

*Sursă inedită de sănătate, fructul longevităţii, elixirul tinereții
*Din acest an, subvenții și fonduri euroepene pentru goji
*În România, cea mai mare plantație de goji din Europa
*În Neamț, cultură de goji pe 0,22 hectare, în sistem ecologic
O veste bună pentru fermierii interesați să investească în produse de nișă, cu mare căutare pe piață. Legea pomiculturii a fost schimbată în așa fel încât fermierii care dețin plantații de goji să poată beneficia de subvenții de la stat și să aibă acces la fondurile europene.
Goji este un arbust fructifer din Tibet, utilizat intens în medicina tradițională asiatică pentru întărirea sistemului imunitar, menținerea sănătății și prevenirea unor boli. Fructele au formă alungita, de culoare roșu-portocaliu, sunt dulci și se pot consuma prospete ori uscate sau preparate ca siropuri, dulceturi, compoturi. Aroma fructelor de goji este o combinație dintre cireșe, zmeură și curmale.
România are cea mai mare suprafață plantată cu goji din Europa. Deocamdată, în agricultura nemțeană plantația de goji ocupă doar 0,22 hectare, find realizată în sistem ecologic.

*Goji au mai mult fier decât o friptură!

Goji este al doilea fruct din lume ca și conținut de vitamina C, are mai mult beta-caroten decât morcovii si mai mult fier decât o friptură. Fructele de goji insumeaza toate elementele necesare organismului uman.
Denumite și elixirul tinereții, oamenii au folosit fructele de goji în tratamentul unor boli precum diabetul, hipertensiunea sau probleme de vedere cauzate de îmbătrânire.
Printre beneficiile fructelor goji mai putem numi: echilibrează glicemia, ajută în cadrul dietelor de slăbit, remediu pentru durerile de cap, stopează tumorile, reduc efectul toxic al chimioterapiei, protejează ficatul, previn greaţa în cazul gravidelor. Complexul de vitamina B din goji are efect benefic asupra sănătăţii cardiovasculare, ferindu-vă de palpitaţii, aritmii cardiace sau hipertensiune arterială.
Goji hrăneşte în profunzime tenul, fortifică procesele de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi. Studiile au scos la iveală că fructele de goji aduc beneficii importante pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de antioxidanți.
*Plantația de goji rezistentă la ger și boli

Goji este o specie rustică care se adaptează bine condițiilor de la noi, fiind rezistent la ger și boli, fără pretenții mari la tipurile de sol. Crește rapid încă din primii ani de la plantare, având frunze căzătoare. Formeaza lăstari lungi, subțiri și arcuți care atârnă de la tulpină spre sol. Goji înfloreşte începând din luna iunie şi fructifică începând cu luna august având perioade când are şi flori şi fructe.
Plantația de goji implică o muncă titanică, fructul se culege manual, bucată cu bucată din Iunie până în noiembrie. Investiția în această cultură se ridică la câteva zeci de mii de euro pe hectar. Intensiv, se pot cultiva și 3.000 de plante/ha. Se plantează toamna sau primăvara, de obicei cu plante din ghivece pentru o prindere sigură.
Plantele de goji au nevoie de de susținere cu arac sau pe spalieri, mai ales în primii 5 ani de la plantare. Arbustul preferă soare din plin, dar accept și umbrire parțială.  Foarte important este momentul în care plantația începe să producă fructe! Abia în anul 3 arbuștii vor începe să intre în producție și să obținem prima recoltă semnificativă.
O cultură cu arbuşti  Goji se poate explata la maxim minim 25-30 de ani de când ajunge plantaţia la maturitate dacă este întreținută și îngrijită.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU