Idei de afaceri: plantația de afin

*Miracolul pădurii, fructele marilor înălțimi
*Afinele, cel mai puternic potenţial terapeutic
*La finanțare 3 proiecte nemțene pe bani europeni

Afinul, prin fructul lor ca nişte mărgele negre, brumate, înglobează parcă energia solară captată pe platourile muntoase pe care cresc. Afinele sunt miracolul pădurii, fructele specifice marilor înălţimi. Afinele sunt printre cele mai sănătoase fructe datorită conţinutului ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele. Cantitatea însemnată de vitamina C este un alt argument pentru rolul benefic al acestor fructe.

*Plantații nemțene de afini, pe bani europeni

Afinele sunt fructe ce nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică, indiferent dacă sunt consumate proaspete, congelate, sau sub formă de ceai. Consumatorii cunosc și apreciază proprietăţile miraculoase ale afinelor asupra sănătăţii, dovadă și creșterea cererii afine de pe piaţă. Tendință care n-a scăpat nici fermierilor nemțeni care și-au îndreptat afacerile spre aceste fructe de execepție pentru sănătate. Plantația de afin este una dintre cele mai bune investiții pe suprafețe mici, afinul fiind între primii 4 arbuști fructiferi cei mai bine cotați în accesarea fondurilor europene.
La ora actuală, în județ avem în derulare 3 investiții pentru înființarea plantațiilor de afin pe bani europeni. Printr-un buget adecvat, perseverență, răbdare și multă muncă, plantația de afin poate trece în sfera afacerilor de succes. O astfel de investiție poate fi recuperată destul de ușor, mai ales dacă fructele sunt procesate. Încă un atu: afinul valorifică solurile acide improprii majorității plantațiilor pomicole şi culturilor agricole și nici nu necesită fertilizări.

*Beneficiile oferite de afine

Afinele sunt printre cele mai sănătoase fructe datorită conţinutului ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Acestea ajută la prevenirea şi tratarea infecţiilor şi luptă împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Cele mai cunoscute efecte benefice pentru organism ale consumului de afine sunt legate de îmbunătăţirea vederii, efectele antiulcerosn și antidiabetic, tonifiant nervos şi de întărire a sistemului imunitar. Afinele au cel mai puternic potenţial terapeutic, protejează corpul împotriva radioactivităţii, ajută la reglarea proceselor imunitare. Vitaminele A, E, F, PP, B1 şi B2 din afine sunt mult mai uşor de asimilat, fiind în formulă naturală. Afinele conțin substanţe antibacteriene şi antiseptice, dar și un echivalent vegetal al insulinei. Sărurile de calciu, potasiu, sodiu, magneziu, vitaminele şi proteinele conţinute în fructul de afin îl transformă într-un medicament miraculos pentru sănătate.
O dietă bogată în afine ajută să scăpăm de grăsimea de pe talie, care creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Consumul de afine oferă o bună protecţie pentru inimă persoanelor care suferă de sindrom metabolic. Afinele sunt indicate şi hipertensivilor, întrucât previn creşterea tensiunii arteriale.
Afinele protejează creierul de stresul oxidativ şi reduc afecţiunile apărute cu înaintarea în vârstă. Ele îmbunătăţesc acuitatea vizuală, circulaţia sangvină la nivelul ochilor şi al sistemului nervos şi pot preveni sau trata unele boli de ochi.
Afinele sunt recomandate persoanelor care susţin examene dificile sau care sunt supuse unor activităţi intelectuale susţinute. Fructele sale stimulează circulaţia sângelui şi a oxigenului în creier, revigorând activitatea cerebrală.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU