idei de afaceri: pepene de iarnă

*Soi nou, aclimatizat în țara noastră

*Numit așa petru că se vinde și iarna

*Fruct valoros, bogat în vitamine și minerae

Se numește pepene de iarnă pentru că poate fi comercializat și în sezonul rece. Este un soi nou aclimatizat în țara noastră, provenit din Asia, unde este foarte popular, o delicatesă în bucătăria asiatică. În China, pepenele de iarnă este apreciat nu doar pentru gustul său, ci şi pentru conţinutul bogat de vitamine, magneziu şi potasiu.

Fructele sunt gustoase, dulci şi pot înlocui în preparatele culinare pepenele, castravetele şi chiar dovleacul. Când  fructul este foarte tânăr, se poate consuma asemenea castravetelui şi este asociat saltelor. Pe măsură ce se măreşte fructul, se schimbă și metoda de utilizare orientându-ne către preparatele în care se folosesc dovlecei. Noul pepene este bun în murături, iar atunci când este copt, poate fi confiat, pentru că devine dulce. Şi seminţele pot fi consumate, asemenea celor de dovleac.

*Proprietățile pepenele de iarnă

Pepenele de iarnă conține vitaminele A, B6, B12, calciu, magneziu. Fructul are forma și mărimea unui pepene, dar gustul este de castravete ușor dulceag și cu pulpa mai densă, nu este așa apos ca și castravetele. La exterior este verde, iar la interior pulpa este albă-verzuie. Coaja, de culoare verde închis, este subțire și prezintă la exterior niște perișori ușor țepoși.

Tot fructul este acoperit de un strat alb de ceară care protejează fructul, contribuie la păstrarea fructului și menținerea stării de sănătate a plantei. Greutatea fructului variază între 2 și 4 kilograme.

Pepenele de iarnă este fruct foarte valoros, bogat în vitamine, care poate fi consumat ca atare, în salate ori alte preparate aproape pe toată perioada anului. La fructele mature pulpa este ceva mai tare și se dă prin răzătoare..

Pepenele de iarnă se păstrează foarte bine peste iarnă, poate fi ținut în magazie, beci, depozit, la fel cum păstrăm cartofii sau dovlecii.

*Poate fi cultivat și în sistem ecologic

Pepenele de iarnă poate fi a afacere profitabilă pentru fermieri, una de nișă. Pepenele de iarnă, spre deosebire de pepenele roşu sau galben, creşte pe boltă, asemenea strugurilor. Acest pepene se poate cultiva și iarna, dar numai în spații protejate. Cultura de primăvară la pepenele de iarnă poate fi înființată în câmp în luna mai, prin răsad sau semănat direct, semințele sunt oarecum ca ale dovlecelului. Pepenii de iarnă se pot recolta de la începutul verii și până toamna târziu.

Fructul are forma unui pepene și gustul unui castravete ușor dulceag. O plantă poate produce foarte multe fructe, în jur de 30-40, deci are un potențial mare de producție și poate fi cultivată fără substanțe chimice.

Cultura de pepene de iarnă, este ferită de dăunători. Asta înseamnă că pepenele de iarnă poate fi cultivat și în sistem ecologic, se recomandă a fi legat pe un sistem de susținere, să nu fie lăsat pe sol. Merge cultivat în toate zonele, diferențe sunt în ceea ce privește timpurietatea producției. În zonele mai reci se înființează cultura ceva mai târziu și, automat, fructele apar ceva mai târziu. Alte diferențe nu sunt. Practic unde putem cultiva legume putem cultiva și benincasa hispida, aceasta este denumirea științifică a pepenelui de iarnă, fără probleme. Pepenele de iarnă este denumirea comercială a acestei specii pentru faptul că se păstrează foarte bine și se poate comercializa în perioada rece, dar el trebuie cultivat tot în perioada normal pentru celelalte culture agricole.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU