Idei de afaceri: Paulownia

TinaPaulownia, foto 1*Hibrizii creați pentru lemn sunt considerați arbori minune, cu ritm mare de creștere *În 4 ani, un astfel de arbore ajunge la înălțimea de 20 m și diametrul de 20 cm * Plantațiile de Paulownia nu au regim silvic

Paulownia este considerat arborele-minune, prin ritmul accelerat de creștere al hibrizilor creați pentru lemn ajungând la circa 4-5 metri înălțime, într-un an. Denumit și „Arborele Prințesei“, Paulownia este un copac de esență tare, orginar din China. Numit inițial Pavlovnia, acum este ortografiat Paulownia, fiind numit așa în onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei, fiica țarului Pavel I al Rusiei.

Plantațiile de Paulownia sunt tot mai populare și la noi, ca urmare a profiturilor mari sperate a fi obținute prin vânzarea materialului lemnos, venit estimat la 30.000 de euro la hectar. Paulownia ajunge la maturitate la vârsta de 4 ani, când are înălțimea de 20 m și diametrul de 20 de cm. Pentru a ajunge la această dimensiune, fagul are nevoie de 10 ani, iar stejarul de aproape 15 ani.

Lemnul arborelui Paulownia este considerat a fi cel mai bun pentru construcții, fiind folosit preponderent în aeronautică. Lemnul e foarte rezistent, nu crapă, nu are noduri. Culoarea lui e deschisă, spre crem. Pe lângă numeroasele utilizări în tâmplărie, arborii Paulownia au capacitatea să absoarbă un nivel ridicat de dioxid de carbon, de cinci ori mai mult decât fagul. Paulownia, varietatea spontană, s-a dovedit și un important arbore melifer. Florile sale au formă de clopoțel, care protejează inflorescența la ploaie și nu se deteriorează. Astfel, Paulownia devine un arbore melifer de foarte bună calitate, cu o producție bună de miere.

* Plantarea, cerințe și condiții

Pentru a planta cu succes Paulownia, foarte important este terenul ales, să nu fie unul stâncos, mlăștinos sau argilos. Perioada optimă de plantare pentru Paulownia este începând cu mijlocul lunii martie, până la sfârșitul lunii august. Nu este recomandată plantarea primăvara foarte devreme, deoarece mai pot interveni perioade cu frig destul de puternic. La început nu trebuie mizat pe creșterea în înălțime, ci pe dezvoltarea rădăcinii.

Pe un hectar se pot planta între 600 și 620 de puieți de Paulownia, la o distanță de 4 metri. Pentru plantare terenul trebuie arat și discuit, eventual și erbicidat împotriva buruienilor. După circa 3 săptămâni, se poate trece la operațiunea propriu-zisă de plantare. Se recomandă scarificarea terenului înainte de plantare, mai ales în zonele care au rămas necultivate ani de zile. După aceea se intervine cu discul, iar apoi se fac gropile.

O acțiune foarte importantă este toaletarea arborilor în anul II. Atunci trebuie tăiate crăcile de pe lateral, lăsăm doar vârful, pentru a forța copacul să crească în înălțime.

* Paulownia, speranțe pentru o afacere de succes

Plantația de Paulownia poate fi o idee de afaceri de succes. Cu condiția ca silvicultorul să se informeze înainte de a porni la drum. Cea mai mare greșeală pe care mulți pomicultori au făcut-o este că au cumpărat material săditor la întâmplare, fără a lua în calcul specificitatea terenului și poziționarea suprafeței pe care se face plantarea.

Există 28 de soiuri de Paulownia, dar la noi se pretează doar 5 dintre ele. Lucrul ce trebuie luat în calcul de cel care se lansează în această afacere. Paulownia se plantează la noi de aproape 50 de ani, cu întrebuințări ornamentale, nicidecum pentru producția de biomasă sau cherestea. Odată plantat, arborele Paulownia crește văzând cu ochii. Pentru asta, Paulownia are nevoie de fertilizare, de două prășiri pe an și de toaletare aproape lunară a arborilor, iar irigarea este esențială. Fermierul trebuie să se intereseze și asupra riscurilor generate de dăunători, cum este cărăbușul de mai, care consumă rădăcina. Specialiștii recomandă utilizarea produselor fitosanitare, pentru a preveni astfel de situații.

Proprietarii plantaților de Paulownia știu că n-au nevoie de aprobarea Direcției Silvice pentru a tăia arborii. Plantațiile de Paulownia nu au regim silvic, arborele este considerat lemn cu creștere rapidă, la fel ca în toată în Europa.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU