Idei de afaceri: pătrunjelul ca aliment și medicament

Tina-Pătrunjel*Conține mai multă vitamina C decât lămâia

Pătrunjelul este cultivat în majoritatea zonelor de relief în țara noastră, el provine din pătrunjelul sălbatic de pe țărmul Mării Mediterane. Pătrunjelul este o plantă erbacee folosită ca medicament, aliment și condiment.

Deseori, pătrunjelul este subapreciat, deși are importante calități nutritive și paliative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale și îl folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mâncăruri. În scop fitoterapeutic se utilizează rădăcina, frunzele și semințele.

Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau varza, la care se adaugă vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K și E. Pătrunjelul este o sursă importantă de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide și flavonoizi.

*Pătrunjelul, acțiune terapeutică

Conținutul bogat de vitamina A și C are un puternic efect antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral, tonifică ficatul, stimulează activitatea vezicii biliare, fluidifica secrețiile, antispastic, relaxează fibrele musculare netede intestinale, gastrice, bronșice, întărește sistemul imunitar, are efect vasodilatator, regenerează peretele vascular, menține elasticitatea vaselor, are efecte afrodisiace și asigură o bună funcționare a aparatului genital.

Pătrunjelul limitează procesele inflamatorii, are efect antirahitic, antiscorbutic, vermifug, diuretic, neutralizează efectele intoxicației cu tutun, alcool, alimentație excesivă cu carne sau prelucrată industria și conține uleiuri volatile cu efect antitumoral.

*Pătrunjelul ca medicament

Consumat crud sau sub formă de infuzie, pătrunjelul este eficient în tratarea edemelor, infecțiilor, asteniei, tulburărilor de circulație sanguină, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei, meteorismului și colicilor abdominale, astmului bronșic, amenoreei și elimină respirația urât mirositoare.

Sub formă de gargară, băi sau spălături locale, pătrunjelul ajută la vindecarea plăgilor, înțepăturilor de insecte, a conjunctivite, ameliorează contuziile și pigmentațiile pielii și înlătură durerile dentare.

Pătrunjelul conține mai mult fier decât spanacul și mai mult fluor decât orice alt aliment, contribuind astfel la menținerea unei danturi și a unei osaturi puternice. De asemenea, o legătură de pătrunjel furnizează mai multe proteine decât două ouă, devenind un aliat de nădejde în curele de slăbire, deoarece conferă senzația de sațietate.

*Pătrunjelul, excelent antioxidant

Frunzele și tulpinile de pătrunjel neutralizează și ajută la eliminarea toxinelor din organism și sunt eficiente în toate afecțiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite, distrugând germenii patogeni și chiar diferite virusuri.

În plus, datorită calității sale de excelent antioxidant, pătrunjelul consumat zilnic de 3 ori pe zi, câte 20 ml de suc împreună cu alte sucuri naturale, ajută foarte mult la vindecarea cancerului. Sucul proaspăt se poate consuma în timpul tratamentului cu citostatice, ajutând la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor și la distrugerea celulelor canceroase.

 

*Pătrunjelul în cosmetică

 

Pătrunjelul este un ingredient natural care nu trebuie să lipsească din trusa de îngrijire a pielii. Din sucul de pătrunjel se poate face o mască pentru față ce are rolul de a regenera, de a împrospăta și de a conferi strălucire tenului.

De asemenea, masca poate ajuta la eliminarea pistruilor și a petelor cauzate de înaintarea în vârstă.

Tina CONDREA