Idei de afaceri: mranița

*Cel mai bun îngrășământ natural

Mranița este cel mai bun îngrășământ natural și, când vine vorba despre răsaduri, nu poate lipsi din procesul de producție. Acest substrat este esențial pentru dezvoltarea viguroasă a plăntuțelor și, în plus, este simplu de obținut.
Mranița este cel mai fertil îngrășământ natural ce se poate obține chiar și în gospodărie. Mranița este pământul care se obține prin descompunerea gunoiului de grajd pe parcursul a mai multor ani, cel puțin doi ani, cam trei-patru ani în medie.

*Cum se obține mranița

Procesul de obținere a mraniței este unui simplu: gunoiul de grajd, bălegarul, se pune în grămezi și se udă din când în când. Descompunerea materiei organice se face în mod natural. Una dintre problemele pe care le pune mranița este depozitarea astfel încât să nu se piardă proprietățile. Cel mai bine este să o păstrați în grămezi peste care să puneți un strat de pământ. Acest „capac“ va preveni uscarea mraniței, spălarea ei și, implicit, pierderea proprietăților sale.

Mranița se folosește în amestec cu pământ pentru că, altfel, provoacă „arderea“ plăntuțelor prin aciditatea sa. Înainte de a se folosi, mranița se recomandă a fi sterilizată chimic, pentru a elimina dăunătorii sau bolile pe care îi poate „încorpora“.

*Cum se folosește mranița

Mranița este foarte eficientă la obținerea răsadurilor, acolo unde se pune în amestec pentru a forma substratul în care se sădesc semințele. O alta metodă de aplicare a mraniței este la plantarea răsadurilor în solar sau direct în câmp, acolo unde îngrășământul ecologic se pune în cuiburi, odată cu plăntuța sau se poate pune la suprafață, după care se face o udare temeinică.

Mranița se aplică și la plante mai mari, acolo unde se sapă pământul de la suprafață, se așază un strat din acest fertilizant natural și apoi se amestecă ușor cele două substraturi. După o jumătate de oră, când pământul s-a așezat un pic, se face o udare.

*La ce culturi este recomandată

Mranița se folosește la răsadurile de legume, legume deja plantate, pomii fructiferi sau vița de vie, dovedindu-se a fi un fertilizant foarte eficient și ecologic.

Pentru răsaduri, mranița se folosește cel mai adesea în amestec cu turbă. Ca rețetă de amestec se poate pune 75% turbă + 25% mraniță sau 60% turbă și 40% mraniță.

Dacă nu puteți obține mranița în gospodărie, ea se poate cumpăra, prețul unui sac mic cu mraniță pornește de 10-15 lei. Puteți alege chiar mraniță cernută, al cărui preț este însă dublu.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU