Idei de afaceri: menta olandeză

Tina-Menta olandeză*Soi cu frunze mari, cărnoase și cu miros puternic

Noua generație de fermieri s-a adaptat cererii de pe piață și investește acum în culturi de nișă, cum este și cea de mentă olandeză, un soi cu frunze mari, cărnoase și cu miros puternic. Cei mai mulți bani se obțin din vânzarea mentei în stare proaspătă. Cultivatorii sunt mulțumiți că noul soi de mentă nu este pretențios și nici nu duc lipsă de clienți. Mai ales vara, datorită teraselor, barurilor și restaurantelor care solicită această plantă pentru prepararea diverselor băuturi. Marele atu al noului soi este aspectul comercial, „de reclamă“ pe care îl are menta olandeză. Contează foarte mult ca menta să fie aromată, de foarte bună calitate.

Înființarea unei culturi de mentă este o afacere sigură, fără mari riscuri, iar prețul rămâne constant. În plus, cultura de mentă beneficiază și de fonduri europene nerambursabile.

*Cum se plantează menta

Înființarea culturii de mentă se poate face toamna târziu sau primăvara devreme. Terenul se pregătește ca și la culturile de legume și presupune arat, discuit, frezat. Cele mai bune premergătoare sunt cerealele de toamnă și leguminoasele timpurii. Celelalte culturi nu sunt potrivite, deoarece eliberează terenul târziu și nu mai permit o pregătire corespunzătoare a solului.

De la o plantație de mentă bine îngrijită se pot obține 6-8 tone de stoloni la hectar, care constituie material de înmulțire pentru 6 hectare de plantație nou-înființată.

Menta poate avea un potențial uriaș dacă se face cultură pe suprafețe mari, cu o tehnologie adecvată, pentru că există o cerere imensa din partea pieței din SUA, unde se consumă cele mai mari cantități de ulei de mentă, din care se face și guma de mestecat.

*Buruienile se elimină manual

La cultura de mentă buruienile se îndepărtează manual. Unii cultivatori susțin că rotația culturilor nu este necesară la mentă, contrar opiniilor împărtășite de alți cultivatori. Aceasta este o mare greșeală, zic unii. Cultura rămâne acolo cât timp vrea să o țină producătorul.

Odată plantată, menta are mare nevoie de apă, trebuie udată de 2-3 ori pe săptămână. În plus are nevoie și de fertilizatori de creștere, care au rolul de a o scoate din starea de repaos. Nu este recomandat să se folosească irigații prin picurare, pentru că nu îi furnizează suficientă apă. Cerințele deosebite ale mentei față de umiditatea solului se explică prin mărimea deosebită a suprafeței foliare și prin prezența rădăcinii slab dezvoltate și superficiale. Nevoia de apă a mentei se manifestă cel mai pregnant în prima jumătate a perioadei de vegetație, până la butonizare.

*Recoltarea se face săptămânal

Menta olandeză se recoltează săptămânal, plantei îi trebuie o lună ca să se regenereze cu totul, iar pe parcursul unui an se pot obține 3-4 cicluri de recoltare, menta fiind foarte regenerabilă. Ritmul de recoltare depinde de cerere, în funcție de cum doresc clienții să fie frunzele de mentă. Nu trebuie lăsată să fie prea bătrâna, își pierde din aroma. Tăierea frunzelor se face doar dimineața. Recoltate pe căldură, frunzele nu mai sunt bune de nimic. Imediat după recoltare se spală rapid cu un jet de apă rece pentru a-și păstra aspectul și aroma.

Menta olandeză este mult mai productivă decât cea clasică, izma românească. Are o textură fină, frunza este dublă sau triplă față de cea românească, iar aroma este mult mai puternică. În rest, menta olandeză este identică cu menta de grădină în ce privește tehnologia de cultivare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU