Idei de afaceri: mentă la ghiveci

*Soiul Mojito Mint este celebru în baruri

 Cu o aromă puternică și inconfundabilă, menta aduce cultivatorilor profituri considerabile într-o piață cu cerere în continuă creștere. Mai ales că este o cultură extrem de ușor de întreținut. Deosebit de interesant la această cultură este faptul că poți porni o mică afacere pe suprafețe foarte mici, chiar și pe… balcon. Menta este recomandată pentru grădini rustice, naturale, grădini de condimente sau se poate cultiva în ghivece pe terase și balcoane. Avantajul e că menta din ghiveci poate fi plantată în grădină în orice perioadă a anului, excepție făcând perioada geroasă când pământul este înghețat.

Soiul Mojito Mint este foarte căutat, fiind vorba de nelipsitul ingredient al băuturii Mojito, celebră în baruri, restaurante și la terasele de pretutindeni. Este un soi de mentă cu o aromă puternică, stringentă, putând fi utilizată atât ca plantă aromatică, dar și medicinală. Este o plantă perenă și se folosește în lumea întreagă la prepararea de ceai, jeleu, salate, lichior, înghețată. Și soiul Chocolate este la mare căutare, această mentă are ca specific frunzele verde-maroniu și o aromă ușoară de ciocolată.

*Are nevoie de lumină, umiditatea și căldură

La cultura de mentă, partea financiară nu este chiar de neglijat! În plus, asigură și protecție. Mirosul de mentă este unul divin în locul unde sunt ghivecele, iar țânțarii și muștele stau departe. Pe pervazul ferestrei de la bucătărie sau pe balcon, tufa de mentă răcorește aerul din jur cu prospețimea aromei sale și pune oricând la dispoziție câteva frunzulițe proaspete pentru un ceai reconfortant și stimulant.

Pentru a porni o afacere cu mentă ai nevoie doar de un spațiu minim, cum spuneam poate fi chiar un balcon, în care să „depozitezi“ mica „grădină“, ghivece, pământ de calitate bună și îngrășământ, dacă vrei chiar să atingi cultura optimă. De reținut că menta trebuie să fie poziționată la lumină, are nevoie de umiditatea potrivită și căldură sau ventilație.

Atenție! Dacă balconul este închis cu termopan, efectul de seră este mult mai accentuat, iar plantele riscă să se ofilească. În acest caz au nevoie de ventilație. Dacă balconul este deschis, plantele au nevoie de protecție doar în cazul ploilor sau a vijeliilor.

*Terasele și restaurantele, piață sigură de desfacere

Profitul unei afaceri cu mentă depinde de modul în care cultivatorul reușește să-și promoveze recolta. Se poate opta pentru comerțul online sau cel tradițional, într-o piață agroalimentară, în rândul rudelor și vecinilor sau la hipermarketuri și supermarketuri. În cazul ultimelor opțiuni, trebuie să se asigure satisfacerea unei cereri lunare stabile, întrucât e nevoie de furnizarea unor cantități constante. Un client sigur poate deveni, însă, orice terasă care servește cocktailuri sau restaurantele unde menta poate fi adăugată pentru frăgezirea și aromatizarea anumitor cărnuri.

Mai mult, menta este folosită și în diverse aranjamente florale, datorită florilor de culoare roz-violacee pe care le face când ajunge la maturitate, așa că se pot trece pe lista de posibili beneficiari și florăriile sau firmele care organizează diverse evenimente: nunți, botezuri, petreceri private.

Cofetăriile sau fabricile de dulciuri ar putea fi interesate de aromata plantă care intră și în compoziție anumitor prăjituri sau torturi. O altă variantă este uscarea frunzelor, care se păstrează în pungi de hârtie, în camere lipsite de umiditate și răcoroase.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU