Idei de afaceri: mazărea de toamnă

Tina-Mazărea de toamnă*Cultura care aduce primii banii în fermă *Va fi profitabilă și noua leguminoasă

Cultura de mazăre de toamnă este o noutate la noi. În acest moment, doar compania Saaten-Union are în portofoliu două soiuri de mazăre de toamnă, care au un mare potențial pe piață. Mazărea de toamnă nu se deosebește cu nimic de cea de primăvară, singurele diferențe fiind cele legate de momentul înființării culturii și de faptul că, după recoltarea mazării de toamnă, mai poate fi înființată o a doua cultură pe același teren. Mazărea de toamnă poate fi o variantă demnă de luat în calcul de fermieri, fiind valorificată la un preț bun și lăsând în sol și o cantitate destul de mare de azot, care poate fi folosit de cultura ce urmează a fi înființată pe acel teren.

*Mazărea de toamnă, primul an de cultură

Mazărea de toamnă este un sortiment nou introdus în cultură în România, care are șanse să câștige încrederea fermierilor interesați să-și diversifice culturile și să obțină venituri ridicate.

Mazărea de toamnă se seamănă la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Specialiștii recomandă ca mazărea de toamnă să se amplaseze după culturile care eliberează terenul din timp, în așa fel încât să permită fermierului executarea la momentul oportun a lucrărilor agricole necesare pregătirii patului germinativ. Lucrare la care este indicat să se aplice îngrășămintele pe baza de fosfor care să stimuleze formarea unui sistem radicular sănătos, cu un nod de ramificație cu conținut în zaharuri deosebite, care îi asigură plantei o rezistență sporită peste iarnă.

Acest tip de mazăre are o rezistență remarcabilă la temperaturile scăzute din timpul iernii, iar primăvara are o creștere remarcabilă.

*Tratamente cu insecticide

Imediat după răsărire, în toamnă, este bine să facem un tratament cu insecticid împotriva tripșilor și împotriva gărgăriței mazării.

În primăvară, înflorirea e timpurie și este foarte bine ca fermierul să știe că, atunci când apar butonii florari, trebuie să intervină cu un insecticid sistemic, care îi conferă plantei siguranță și protecție asupra gărgăriței mazării. A doua intervenție  se face după 10-14 zile, tot cu un insecticid sistemic care să asigure o protecție bună a plantelor de mazăre. Pentru un control al buruienilor este bine să folosim erbicide.

În primăvară, la reluarea ciclului de vegetație, este recomandată aplicarea unor doze moderate de azot și aplicarea de insecticide împreună cu îngrășăminte foliare cu microelemente.

*Potențialul de producție: 2.000-2.500 kg/ha

Mazărea de toamnă a fost introdusă în rotația culturilor, astfel încât fermierul să iasă din acel stereotip: porumb, floarea-soarelui, grâu și mai nou porumb, rapiță, grâu. Mazărea diversifică spectrul de culturi și îi lasă fermierului în sol, în mod gratuit,  80-100 kg de azot.

Mazărea se recoltează mecanizat înainte de a intra la recoltatul orzului, fiind cultura care poate aduce primii bani fermierului. Perioada optimă de recoltat este atunci când culoarea păstăilor de mazăre este maro-deschis. La soiul de mazăre James, boabele sunt de culoare galbenă și au un conținut bogat în proteină. Potențialul de producție la mazărea de toamnă oscilează între 2.000-2.500 kg/ha. La un preț de valorificare destul de bun, putem vorbi de o cultură destul de rentabilă, care asigură fermierului posibilitatea de a înființa o a doua cultură, după recoltatul mazării, câștigând pe aceeași unitate de suprafață încă o sumă importantă de bani.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU