Idei de afaceri: mazărea de toamnă

*Planta care fixează azotul în sol

*Cultura care aduce primii bani în fermă

* Se semănă până la jumătatea lunii septembrie,

Mazărea de toamnă este o cultura de nișă, aflată la început de drum, dar care prezintă multe avantaje demne de luat în calcul de orice fermier. Mazărea de toamnă poate deveni în scurt timp o alternativă profitabila față de alte culturi agricole. Pe lângă capacitatea de a fixa până la 120 kg/hectar de azot în sol, mazărea de toamnă poate fi valorificată și ca furaj, datorită conținutului ridicat de proteină din plantă. Mazărea îi ajută pe agricultori să realizeze și o rotație a culturilor mult mai sănătoasă și mai profitabilă.

De reținut că mazărea de toamnă nu se deosebește de cea de primăvară, singurele diferențe fiind legate de momentul înființării culturii și de faptul că, după recoltarea mazării de toamnă, mai poate fi înființată o a doua cultură pe același teren.

*Mazărea de toamnă, al doilea an de cultură

Mazărea de toamnă este cultură nouă, în cel de al doilea an în toamna asta, dar care are șanse să câștige încrederea fermierilor interesați să-și diversifice culturile și să obțină venituri ridicate.

Mazărea de toamnă este bine să fie semănată până la jumătatea lunii septembrie, deoarece astfel permitem plantei să intre în iarnă bine răsărită, să aibă cel puțin 2 lăstari formați. Acolo unde există un strat protector de zăpadă, planta are o rezistență foarte bună și trece cu succes peste iarnă. Câteva problema pot apărea dacă nu există stratul protector de zăpada, iar temperaturile sunt mai mici de -20 de grade Celsius. Dar plantele își revin în primăvară, însă fermierul poate înregistra diminuări ale producției.

*Productii de pana la 2,5 tone la hectar

Imediat după răsărire, în toamnă, este bine să facem un tratament cu insecticid împotriva tripșilor și la gărgărița mazării. În primăvară, înflorirea e timpurie și este foarte bine ca fermierul să știe că, atunci când apar butonii florari, trebuie să intervină cu un insecticid sistemic care îi conferă plantei siguranță și protecție asupra gărăgăriței mazării. A doua intervenție se face după 10-14 zile, tot cu un insecticid sistemic care să asigure o protecție bună a plantelor de mazăre. Pentru un control al buruienilor este bine să folosim erbicide.

În primăvară, la reluarea ciclului de vegetație este recomandată aplicarea unor doze moderate de azot și aplicarea de insecticide împreună cu îngrășăminte foliare cu microelemente.

Mazărea se recoltează mecanizat înainte de a intra la recoltatul orzului, fiind cultura care poate aduce primii bani fermierului. Perioada optimă de recoltat este atunci când culoarea păstăilor de mazăre este maro-deschis. Producțiile care se pot obține la această cultură ajung la 2-2,5 tone, în condiții optime de dezvoltare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU