Idei de afaceri: mazărea de consum

Tina Mazăre*Din acest an se dau subvenții suplimentare * Plata pentru înverzire este 130 euro/ha, iar sprijinul cuplat este de 180 euro/ha *În Neamț, s-a dublat suprafața ocupă cu această cultură *Mazărea are efecte beneficie asupra sănătății omului

Din acest an, cultivatorii de mazăre vor primi o subvenție în plus, după ce, de anul trecut, mazărea a intrat și la plata sprijinului cuplat. Sunt două plăți suplimentare care se adaugă subvenției pe suprafață.

Noutăți care au ajuns din vreme și la urechea fermierilor nemțeni. Dovadă că, în 2015, suprafața cultivată cu mazărea s-a dublat. Vom vedea câtă mazăre vor semăna în această primăvară.

Fermierii sunt încurajați să cultive, de toamna până primăvara, plante care să mențină terenurile verzi. Scopul este acela de a îmbunătăți în mod natural calitățile solului. Pentru fiecare hectar înființat cu plante verzi, fermierii primesc 130 euro/ha, drept plată pentru înverzire. Culturile verzi trebuie semănate până la sfârșitul lunii septembrie, iar biomasa formată se încorporează în sol.

În plus, fermierii care vor cultiva mazăre boabe pentru procesare pot obține, prin intermediul plăților cuplate, circa 180 de euro/hectar. Aceasta formă de sprijin va putea fi implementată din acest an, depinde de decizia funcționarilor de la Bruxelles. Legumicultorii vor primi plăți cuplate numai dacă fac dovada că au utilizat sămânță românească, certificată oficial. Fermierii au la dispoziție o oferta bogată din partea stațiunilor de cercetare agricolă din țară.

*Mazărea, furnizor de azot în sol

Mazărea este semănată primăvara cât mai timpuriu, atunci când se poate pregăti terenul în condiții bune, după ce solul s-a zvântat bine. Cel mai bine e ca mazărea să fie semănată după cereale păioase ori unele culturi prășitoare cu recoltare timpurie, soluri pe care au fost tratate împotriva buruienilor. Nu se recomandă amplasarea culturilor de mazăre după alte leguminoase, pentru a evita riscurile excesului de azot ori a perpetuării și amplificării atacului unor boli. În cazul cultivării repetate a mazării pe același teren, apare fenomenul de „oboseala solului“, care se manifestă, în principal, prin tulburări bruște de creștere, absența formării nodozităților pe rădăcini, putrezirea rădăcinilor și a tulpinii, se amplifică îmburuienarea terenului. Mazărea poate reveni pe același teren după 3-4 ani, fără nici un risc, cu condiția tratării semințelor. Mazărea este o excelentă premergătoare pentru grâu. După mazăre, în sol rămâne o cantitate apreciabilă de materie organică și de azot.

*Beneficiile consumului de mazăre

Mazărea este folosită în numeroase preparate culinare, fiind un ingredient esențial în dieta oricărei persoane. Mazărea are beneficii pentru sănătate, de la controlarea nivelului de zahăr și colesterol din sânge, până la protejarea inimii și reducerea kilogramelor în plus.

Mazărea este bogată în proteine, minerale, vitamine și fibre esențiale pentru organism. Este o sursă importantă de vitamina K, care activează calciul din organism, fiind astfel mai rapid asimilat de oase. Mazărea este și o sursă importanta de acid folic și vitaminele B1, B2, B3 și B6, substanțe benefice în combaterea osteoporozei și arterosclerozei. Vitamine din complexul B ajută la reglarea nivelului de lipide, carbohidrați și proteine din organism.
Mazărea conține și cantități importante de vitamina C, care este principalul antioxidant al organismului, pe care îl protejează de virusuri, boli și chiar de cancer.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU