Idei de afaceri: Lucerna, o cultură profitabilă

Tina-Lucernă*Pentru cultura de lucernă se acordă mai multe subvenții suplimentare *În Neamț sunt ocupate de lucernă 14.500 ha

În rândul fermierilor nemțeni cultura de lucernă este la mare căutare, mai ales în ultima vreme. Lucerna este cea mai importanta cultura furajera și la noi în județ. Odată cu dezvoltarea sectorului zootehnic, a crescut și cererea pentru lucernă, ca și pentru alte furaje. Astfel că, de la un an la altul, s-au mărit suprafețele ocupate cu plante de nutreț. În această primăvară, s-au cultivat mai mult cu peste 7.000 ha, ajungându-se la o suprafață totală de 35.375 ha destinată plantelor de nutreț. Lucerna deține ponderea, fiind cultivată pe 14.600 ha, alături de trifoi, borceag, porumb siloz, sfeclă furajeră.

Lucerna este cultură foarte profitabilă. Mai ales că recolta este u șor de valorificat în zootehnie și chiar la export. Avantajele culturii lucernei sunt numeroase. Este o leguminoasă perenă, se exploatează 3-5 ani, realizează producții mari de furaj și are un conținut ridicat de proteină brută. În plus, lucerna joacă un rol foarte important în asolament, ca solă amelioratoare. Lucerna lasă în sol cantități importante de azot fixat pe cale simbiotică.

Speciali știi spun că pentru înființarea unui hectar de lucernă trebuie investit în jur de 300 euro, în timp ce o producție medie de 20 tone de fân uscat asigură un profit mediu de 1.000 euro la hectar.

*Plăți suplimentare

Din acest an, cultura de lucernă ajută fermierii să- și asigure subvenții suplimentare pe hectar. La cei care au peste 15 hectare lucrate, un procent de 5% trebuie să fie reprezentat de culturi verzi, unde intră leguminoasele, dar și lucerna. Astfel, pe lângă plata unică pe suprafață de 77,46 de euro la hectar, se mai alocă 53 de euro/ha pentru pachetul de înverzire, iar alți circa 50-55 de euro vor fi plătiți ca sprijin cuplat pentru această plantă. Fermierii care cultivă lucernă primesc ca plată la hectar, cu tot cu ajutorul național tranzitoriu, în jur de 200 de euro în 2015, suma crescând până în 2020 la 256 euro/ha.

De anul viitor, însă, pentru a fi eligibili la plată, fermierii trebuie să facă dovada că au folosit sămânță certificată. În plus, li se cere să probeze că au produs și valorificat o recoltă minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân. Pentru această ultimă condiție sunt valabile atât facturile de vânzare, cât și autoconsumul în ferma de animale și stocarea în scopul asigurării hranei pentru efectivul propriu de animale.

*Tehnologia de cultură

Înainte de semănat, lucrarea de tăvălugire a terenului devine obligatorie în primăverile secetoase și pe solurile mai ușoare, când apa existentă în sol, la adâncimea de încorporare a seminței, nu poate asigura o răsărire normală a plantelor. Terenul se alege din toamnă, pentru ca patul germinativ să fie pregătit înainte de înființarea culturii, ca să asigure seminței umiditatea, căldura și aerul necesar unei bune răsăriri a plantelor.

La lucernă, semănatul se face devreme, când temperatura solului la adâncimea de încorporare a semințelor este de 3-4 grade Celsius, care asigură o răsărire uniformă a plantelor și o reducere a gradului de îmburuienare.
Se recomandă folosirea semințelor certificate, lipsite de semințe de buruieni, de cuscută, insecte patogene. Soiul Prosementi oferă producții cu 30% mai mari, are rezistență mare la secetă și la ger. Prosementi poate fi însămânțat atât toamna, cât și primăvara, adaptându-se perfect în toate zonele agricole.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU