Idei de afaceri: lucerna furajeră

*Subvenție suplimentară pentru această cultură

*Anul trecut, în plată la APIA Neamț 2.227 hectare

Lucerna este o cultură foarte profitabilă, recolta fiind ușor de valorificat în zootehnie, având și o mare căutare la export. Avantajele culturii lucernei sunt numeroase: este o leguminoasă perenă, se exploateaza 3-5 ani, realizează producții mari de furaj și are un conținut ridicat in proteină brută. În plus, lucerna joacă un rol foarte important în asolament, ca solă amelioratoare. Lucerna lasă in sol cantități importante de azot fixat pe cale simbiotică. În plus, pentru lucerna furajeră se alocă și sprijinul cuplat vegetal, o subvenție suplimentară care, în anii din urmă, a fost mult mai mare față de plata unică pe suprafață.

Lucerna este o cultură foarte profitabilă pentru fermierii care au investit în procesare și care le permite valorificarea recoltei la prețuri foarte bune. Vorbim de lucerna supusă unui proces complex de deshidratare și balotare. Valorificarea lucernei se face la un nivel ridicat la export, dar se pierd banii pentru sprijinul cuplat!

*Sprijinul cuplat, o subvenție suplimentară

Anul trecut, fermierii nemețeni au solicitat de la APIA Neamț sprijin cuplat pentru doar 2227,32 hectare,în realitate suprafața ocuată cu această cultură este cu mult mai mare. Dar condițiile de plată pentru această subvenție suplimentară sunt destul de drastice, așa că nu toți cultivatorii nemțeni de lucernă furajeră ajung la banii alocați plății sprijinului cupat pentru lucernă . Cu un an în urmă, la APIA Neamț la plata sprijinului cuplat figurau peste 2040 hectare de lucernă. Acum avem o creștere de de aproape 200 ha hectare la plata sprijinului cuplat pentru lucernă.

Suma cuvenită sprijinului cuplat la lucernă se va adăuga la plățile ce deja se acordă pentru acel teren arabil, respectiv: schema de plată unică pe suprafață de  96,8861 euro/ha; plată redistributivă în primul interval 1-5 hectare este  5,00 euro/ha și al doilea interval până la 30 ha în valoare de 48,8554 euro/ha; plata pentru înverzire de 57,3714 euro/ha; plata pentru tinerii fermieri: -22,8718 euro/ha; plata pentru micii fermieri de 1.250 de euro/exploatație și

ajutorul național tranzitoriu de 17,72035 euro/ha.

*Sprijin cuplat, condiții și cerințe de plată

Fermierii nemțeni trebuie să facă dovada că au realizat o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân. Dar și că au comercializat cel puţin 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân pe baza contractului încheiat cu exploataţii de creştere a animalelor şi a facturii fiscale de vânzare sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice. Fermierii pot să facă dovada că au consumat cu animalele pe care le deţin în efermă sau gospodărie sau că au stocat în vederea consumului cu aceste animale cel puţin producţia minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân obţinută în fermă. Verificarea eligibilităţii la plata sprijinului cuplat pentru lucernă se face pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale şi a dublului numărului mediu de animale din fermă pe perioada anului de cerere.

S-a introdus și posibilitatea de a procesa lucerna și de a o vinde sub formă de granule, făină sau peleți, dar și de a valorifica producția de lucernă în ferma de păsări. Termenul final de depunere la APIA Neamț a documentelor doveditoare pentru plata sprijinului culplat la lucernă este 31 martie a anului următor anului de cerere.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU