Idei de afaceri: lucerna

*O cultură foarte profitabilă, pe nedrept uitată *Surpriză financiară: subvenție de 10 mai mare

 Anul trecut, lucerna a oferit fermierilor o surpriză financiară de proporții: sprijinului cuplat a fost de 10 ori mai mare față de nivelul anunțat inițial. Exact, saltul a fost de la 55 euro la 520 euro/ha.

Pentru fermierii nemțeni lucerna este tot mai atractivă, anual crescând suprafețele ocupate cu această cultură. Anul trecut, la nivelul județului 35.375 ha au fost cultivate cu plante de nutreț, din care lucerna deține ponderea. Lucerna este cea mai importanta cultura furajera și la noi în județ. Odată cu dezvoltarea sectorului zootehnic, a crescut și cererea pentru lucernă și alte furaje. În consecință, de la un an la altul, s-au mărit și suprafețele ocupate cu plante de nutreț. Primăvara trecută, suprafața de 31.856 ha a fost destinată plantelor de nutreț. Lucerna deține ponderea, fiind cultivată pe 14.600 ha, alături de trifoi, borceag, porumb siloz, sfeclă furajeră.

*Sprijinul cuplat, separat bifat…

Mărirea neașteptată a sprijinului cuplat n-a fost generată de scăderea suprafețelor cultivate cu lucernă. Exportul de lucernă i-a lăsat pe mulți fermieri fără sprijinul cuplat. O altă problemă a fost generată de o eroare comisă la completarea cererii. Pentru 2015 fermierii nu au știut că trebuie să bifeze separat căsuța cu „sprijin cuplat“ când a venit vorba despre cultura de lucernă. Unii au procedat ca în anii precedenți, când lucerna era trecută la categoria nutrețuri. Nu era rubrică separată cum a fost anul trecut. Neatenție care i-a costat foarte mult pe fermierii care au completat în grabă cererea de subvenție. Fapt care i-a făcut să fie foarte atenți, anul trecut, atunci când au completat cererea unică de plată, bifând corect „căsuța“ pentru sprijinul cuplat la lucernă. Ceea ce, cu siguranță, vor face și când vor depune cererile unice de plată pentru 2017.

*O cultură profitabilă, chiar și fără sprijin cuplat

Chiar și fără sprijin cuplat, lucerna rămâne o cultură profitabilă. La un hectar de lucernă netratată și nefertilizată se obține în jur de 6.000 kilograme fân uscat la o coasă. Dacă este un an bun, se pot lua chiar și 5 coase, iar dacă este un an mai secetos poți avea maxim 3 coase. La un calcul simplu, dacă obții anual o producție medie de 20 tone pe hectar de fân uscat, iar pentru a face un balot ai nevoie de aproximativ 30 kilograme, de pe un hectar poți obține 670 de baloți de lucernă.

Prețurile pentru un balot de lucernă au variat, în anul 2015, între 8 și 10 lei. Dacă reușești să vinzi balotul cu cel puțin 8 lei, obții anual un venit de 5.400 lei. După ce ai scăzut costurile cu înființarea și întreținerea culturii, rămâi cu un profit de aproximativ 1.000 euro la hectar.

* Sprijinul cuplat, condiții de plată

Și în acest an, sprijinul cuplat pentru lucernă se acordă fermierilor activi care fac dovada că au realizat o producție de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân și au comercializat cel puțin 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân pe baza contractului încheiat cu exploatații de creștere a animalelor înscrise în RNE și a facturii fiscale de vânzare sau a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice.

Fermierii mai au o posibilitate, să facă dovada că au consumat cu animalele pe care le dețin și/sau au stocat în vederea consumului cu acestea cel puțin producția minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân obținută în fermă.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU