Idei de afaceri: livezi noi pe bani europeni

Tina-Livezi noi*Valoarea proiectelor este cuprinsă între 100.000 și 900.000 euro *Vă prezentăm pașii de urmat pe drumul succesului

Pomicultura are alocare separată și consistentă în PNDR 2014-2020. Fermierii pot obține finanțări europene nerambursabile pentru reconversia livezilor îmbătrânite ori pentru înființarea de plantații pomicole noi.

Paleta de specii pomicole pentru care beneficiarii vor să realizeze investiții este destul de largă. Pomicultorii pot obține fonduri europene pentru înființarea livezilor de nuc, măr, păr, cireș, dar și de arbuști fructiferi: cătina, mur, afin sau chiar aronia și goji. Ultimele două sunt specii relativ noi din punct de vedere al plantațiilor comerciale. Deocamdată, fermierii tatonează aceste plantații pe suprafețe mai mici.

*Condiții de climă și sol
Zona în care pomicultorul dorește să înființeze o livadă este deosebit de importantă. Apoi, succesul unei plantații de pomi fructiferi depinde și de variația temperaturilor înregistrate în zona respectivă, nivelul de precipitații, gradul de înclinație sau denivelare a terenului. Sunt aspecte esențiale de care trebuie ținut cont, unele specii pomicole sunt sensibile la temperaturi negative, cum este nucul, caisul, piersicul.

Trebuie luate în calcul și condițiile pedologice și agrochimice ale solului, unde se intenționează realizarea plantației. Este obligatorie efectuarea analizelor agrochimie și pedologice. În funcție de rezultatele analizelor și de recomandările prezentate de agronomi se pot alege: tipul de portaltoi, schema de fertilizare ce se va aplica.
*Piața de desfacere a fructelor
Pomicultorul ar trebui să țină cont de piață. Din strat trebuie să știe cui și unde va vinde producția realizată. Valorificarea producției, cel puțin în acest moment, reprezintă un factor esențial pentru supraviețuirea și dezvoltarea sectorului pomicol. Poți să realizezi producții mari, de calitate superioară și să nu ai cui să vinzi sau să vinzi cu un preț scăzut.
Pomicultorul nu investește doar în înființarea livezii, ci și pe partea de condiționare, ambalare și depozitare. Datorită acestor aspecte, specii ca aronia, cătina sau goji au prins foarte bine în ultima perioadă, pentru că valorificarea producției realizate în aceste plantații se face fără nici o dificultate. Există cerere mare pe piață, mai ales pentru plantațiile certificate ecologic.

*Livezi noi pe bani europeni

Acum, pomicultorii au alocare distinctă, consistentă. Este vorba de submăsura „Investiții în exploatații pomicole“ prin care se pot finanța investițiile de tipul: înființare plantații pomicole, modernizare sau reconversie a plantațiilor îmbătrânite, investiții în facilități de procesare a producției pomicole, depozitare și comercializare.

Printr-un proiect de înființare plantație pomicolă se pot deconta cheltuielile cu pregătirea terenului, pichetare, plantare (inclusiv materialul săditor), sistem de susținere, sistem de irigație, împrejmuire. Sunt eligibile cheltuielile cu achiziția de utilaje agricole specifice, mijloace de transport specializat, construcția de spații de depozitare și procesare a producției, magazin propriu de desfacere și valorificare.

Investițiile de înființare plantații pomicole sau de reconversie necesită un proiect de înființare a plantației.
Valoarea proiectelor pomicole este cuprinsă între 100.000 și 900.000 euro, sprijinul financiar european nerambursabil este cuprins între 50-90% din totalul cheltuielilor eligibile.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU