Idei de afaceri: livezi noi cu banii europeni

*Punctaj maxim se acordă pentru piersic, cais și nectarin *Valoarea proiectelor este cuprinsă între 100.000 și 900.000 euro* Sprijinul financiar nerambursabil este de 50%

Fermierii nemțeni pot depune online proiecte pentru modernizarea, înființarea ori reconversia unei exploatații pomicole, prin care pot accesa fonduri europene nerambursabile. Cei interesați trebuie să țină cont de faptul că există câteva specii de pomi și arbuști fructiferi eligibile pentru finanțarea europeană. Speciile de pomi fructiferi pentru care se dau bani europeni sunt: măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin, cais, piersic, nectarin, nuc, migdal, alun, castan. Lista arbuștilor fructiferi include: coacăz negru, coacăz roșu, coacăz alb, agriș, zmeur de grădină, afin de cultură, mur de grădină, mur cu ghimpi sau fără, măceș, soc negru, trandafir pentru petale, lonicera caerulea, corn, cătină, scorușul negru (aronia). La care se adaugă și căpșunul, care nici pe departe nu-i arbust fructifer. Cu toate astea, cultura de căpșun se face respectând rigorile impuse plantațiilor pomicole. Finanțarea europeană are ca scop creșterea competitivității, diversificarea producției, precum si creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor pomicole.

Din păcate, investițiile în pomicultură n-au fost atractive pentru fermieri, dovadă că în sesiunea de anul trecut, la nivel național au fost depuse doar 19 proiecte în valoare totală de peste 9 milioane euro. Din Neamț, nici un proiect! Poate vor în sesiunea de acum.

*Pomii și punctajele lor

La calcularea punctajului proiectului se are în vedere și specia pomilor fructiferi. Punctaj maxim se dă pentru piersic, nectarin, cais. Arbuști fructiferi sunt cotați cu 8 puncte, cireșul – 6 puncte, iar mărul doar 4 puncte.

Punctajul proiectului european va fi stabilit și în funcție de sistemul livezii: superintensiv și/sau spații protejate -15 puncte, intensiv -10 puncte, ecologic -7 puncte.

Cuantumul sprijinului financiar nerambursabil acordat pentru investiții în exploatații pomicole depinde de mărimea fermei. Pentru fermele mici intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși: 100.000 euro pentru achiziții simple; 300.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție pentru achiziția de utilaje, înființare ori reconversie livezi; 450.000 euro pentru investițiile care conduc la realizarea unui lanț alimentar integrat, la nivelul exploatației pomicole, care include activitatea de producție, procesare și comercializare.

La ferme de dimensiuni medii, partea nerambursabilă este tot de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, doar valoarea proiectelor este mai mare. Se alocă 200.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple; 600.000 euro în cazul investițiilor din activitatea de producție care vizează achiziția de utilaje, înființare ori reconversie exploatație pomicolă. Suma maximă de 900.000 euro se acordă pentru investițiile care conduc la realizarea unui lanț alimentar integrat la nivelul exploatației pomicole, cu activități de producție, procesare și de comercializare.

La finanțare intră și pepinierele. Pentru obținerea materialului de înmulțire și a materialului de plantare fructifer, partea nerambursabilă este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, dar fără a depăși 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție pentru achiziția de utilaje și înființarea de pepiniere.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU