Idei de afaceri: livezi cu bani europeni

tina-investitii-in-livezi*Cele mai profitabile specii pomicole *Proiectele se mai primesc până la 30 noiembrie 2016

Fermierii nemțeni care vor să înființeze livezi mai pot accesa fonduri europene până pe 30 noiembrie, ca urmare a prelungirii termenului de depunere a proiectelor. Pentru sectorul pomicol, fondurile europene rămase disponibile în acest an sunt de aproape 46 milioane euro. La nivel național s-au depus 108 de cereri de finanțare pentru investiții în exploatații pomicole, în valoare totală nerambursabilă de 48,5 milioane de euro. Până în prezent, dintre acestea, 15 proiecte au fost deja selectate, iar pentru 10 proiecte s-au semnat contractele de finanțare, începând astfel implementarea efectivă a proiectelor respective. Din păcate, nici un fermiere nemțean nu a intrat cu vreun proiect la finanțarea europeană. În trecuta alocare financiară am avut două proiect finanțate, în comunele Petricani și Săbăoani.

*Pomi cu „lipici“ la banii europeni

Pentru a avea cele mai mari șanse la finanțare, fermierii trebuie să investească într-una sau în mai multe specii pomicole eligibile pentru sprijinul subprogramul pomicol european. Pomii fructiferi pentru care se poate obține finanțare sunt: măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin, cais, piersic, nectarin, nuc, migdal, alun și castan.

Arbuștii fructiferi eligibili la finanțare sunt: coacăz negru, coacăz roșu, coacăz alb, agriș, zmeur de gradină, afin de cultură, mur de gradină, mur cu ghimpi sau fără ghimpi, măceș, soc negru, trandafir pentru petale, lonicera caerulea L., corn, cătină, scorușul negru (aronia melanocarpa). Mai nou și căpșunul a fost „promovat“ în elita arbuștilor fructiferi, fiind eligibil pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile.

Cele mai bine punctate specii pomicole sunt: piersicul, nectarinul, caisul, care primesc un bonus de 10 puncte la un proiect european, secondați de arbuștii fructiferi cotați cu 8 puncte, după care urmează cireșul cu 6 puncte și mărul cu 4 puncte.

*Alocări de peste un milion de euro

Fonduri europene pentru investițiile pomicole sunt destinate fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate, precum și grupurile de producători și cooperative, cu condiția ca investițiile realizate să deservească interesele propriilor membri.

Sprijinul nerambursabil poate începe de la 100.000 de euro pentru fermele mici și poate ajunge până la 1.050.000 de euro pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat, în cazul formelor asociative sau a fermelor mari.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU