Idei de afaceri: livada de migdali

Prunus dulcis

*Cererea de migdale a crescut la nivel mondial cu 220%! * Sâmburele este hrănitor, tonic, revitalizant și remineralizant

Plantarea migdalului este o activitate agricolă neglijată la noi, neavând o tradiție pentru această specie pomicolă, obișnuită mai mult în zonele cu climat mediteraneean. Dar, odată cu încălzirea generală, fermierii din zonele de deal și de câmpie pot lua în calcul migdalul ca o plantație foarte profitabilă, a cărei recoltă de sâmburi este ușor de valorificat pe piața internă și la export. Cererea de sâmburi de migdal a crescut la nivel mondial cu 220% în ultimii trei-patru ani, ceea ce face ca o exploatație de migdali să aibă un mare potențial de profit.

Migdalul este inclus în lista speciilor pomicole pentru care se acordă finanțare europeană nerambursabilă, iar valoarea proiectelor este cuprinsă între 100.000 și 900.000 de euro.

*Migdalul, un dar de la Dumnezeu

Delicioase și hrănitoare, migdalele reprezintă gustarea perfectă, mai ales atunci când ești stresat și obosit. Beneficiile consumului acestor fructe nu se opresc aici, ele protejează inima, creierul și stimulează imunitatea.
Sâmburii de migdal conțin substanțe active importante: protide, acid oleic, fermenți, hidrați de carbon, acizi organici, săruri minerale, vitamine (mai ales A și B), emulsină, amigdalină. Preparatele din frunze, flori sau coji de migdal se folosesc în insuficiențe hepatice și în caz de tuse, chiar tuse convulsivă. Aceste preparate, precum și cele obținute din sâmburii de migdal, au proprietăți diuretice, emoliente, calmante, vermifuge, febrifuge. Cea mai semnificativă valoare terapeutică o au migdalele amare, care nu pot fi consumate de oameni. Bune pentru consum uman sunt migdalele dulci.

Foarte nutritive, migdalele calmează deranjamentele stomacale și readuc digestia la parametri normali. Sâmburii de migdal acționează și împotriva arsurilor gastrice, fiind folosiți cu bune rezultate și în bolile de piept, în inflamații interne, în migrene, în agitație nervoasă și musculară sau ca adjuvant în tuberculoză și în diabet. Potrivit unor cercetări de ultimă oră, sâmburii de migdale ar avea și efecte anticancerigene.

Migdalele și semințele lor sunt atât de folositoare pentru om, încât vechii evrei considerau acest arbore, cu tot cu fructele sale, ca pe un dar de la Dumnezeu.

*Livada de migdali

Tehnologia de plantare a migdalului se suprapune cu cea a viței de vie. Solul pentru plantația de migdal nu este unul dificil de găsit și poate fi chiar și unul mai sărac, calcaros sau cu pietre. Migdalul este rezistent la secetă, iar umezeala prea multă îl poate afecta. Se poate iriga puțin în perioada de formare a fructelor și la maturizarea sâmburilor. Materialul săditor pentru plantația de migdal pot fi chiar sâmburii puși direct în pământ. Dar mai sigură este altoirea pe portaltoi de migdal, piersic sau prun obținuți din sâmburi.

Plantarea migdalului se recomandă a fi făcută toamna devreme, între rânduri lasându-se 6 metri pentru că migdalul are nevoie de lumină.

Crește sub formă de pom cu înălțimea de 6-12 metri și are o mare capacitate de ramificare. Durata de exploatare este de 70-80 de ani în cazul pomilor solitari și de 30-40 de ani în plantație.

Recoltarea migdalelor se poate face din al doilea sau al treilea an de la plantare, cu o recoltă medie de 800-1.000 kg de miez la hectar, însă majoritatea producătorilor preferă să vândă sâmburele cu coajă, fiind alegerea procesatorului cum le valorifică mai departe.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU