Idei de afaceri: livada de cireși

Pe piața fructelor, cererea de cireșe depășește mult oferta *Punctaje mai mari la proiectele europene * Portaltoiul face diferența dintre succes și eșec
România este în primele cinci țări europene la producția de cireșe, dispunând de condiții climatice și pedologice deosebit de bune pentru acest pom fructifer. Specialiștii recomandă tinerilor care vor să înceapă o afacere să investească într-o livadă de cireși. Fiind primele fructe pe care le găsim pe piață la început de vară, prețurile sunt mai mari, aducând un plus de profit fermierului care s-a lansat în afacerea cu cireșe. Mai cu seamă dacă a mizat pe soiurile extra-timpurii.
La nivel mondial acest fruct este acoperit într-un procent de doar 26%, cererea e cu mult mai mare decât oferta. În acest context, tinerii pomicultori ar trebui să se orienteze spre pomi care să producă fructe mari, gustoase, colorate și cărnoase, fiind cele mai căutate pe piață. În țara noastră se cultivă atât soiuri românești de cireșe, cât și străine, adaptate condițiilor climatice și pedologice ale zonei. Sunt cerute în principal soiurile noi, care au fructul mare, cu pulpa tare și dulce.

*Atenție mare la portaltoi!

Fermierii care doresc să înființeze o livadă de cireși, în sistem intensiv și super-intensiv, este bine să știe că alegerea portaltoiului face diferența dintre succes și eșec. Cea mai bună perioadă de plantare este toamna, dar livada de cireși se poate înființa și primăvara, cât se poate de devreme.
Este important sa evitam solurile grele, care rețin apa. Cea mai bună alegere pentru livada de cireși este terenul plan, dar se poate înființa și pe cele cu pante de maxim 5%. Un alt aspect de care trebuie ținut cont la o livada de cireș este sistemul de irigare, normele de udare fiind de circa 20 de litri la fiecare pom. În perioadele caniculare, se poate ajunge și la norme de 30 litri, săptămânal.
Foarte importantă este și fertilizarea în groapa de plantare. Este indicat să folosim gunoi de grajd, o cantitate de până la 80 de tone pe hectar. În lipsa acestuia, putem adăuga circa 7-8 kg de mraniță, iar daca nu avem, este bine să punem un adaos de îngrășăminte complexe 200-300 de grame la fiecare groapă.
Se recomandă ca materialul săditor cumpărat sa fie păstrat până la plantare în niște șanțuri adânci de circa 40 cm, acoperite cu pământ, pentru a evita deshidratarea puieților de cireș.
La plantarea cireșilor, fermierul trebuie să fie atent la punctul de altoire, să-l lase la 2-3 cm deasupra solului. La fixarea plantei în sol, vom tasa foarte bine pământul, în etape, pentru a ne asigura că nu rămâne aer între rădăcini si sol.
Pentru a înființa o livadă de cireș, pomicultorul are nevoie de circa 1.600 de pomi pe hectar, ceea ce înseamnă o investiție de 10.000 de euro, la care se mai adaugă cheltuielile cu plantarea, împrejmuirea terenului și sistemul de irigat, precum și sistemul de susținere.
Fermierii pot beneficia și de fonduri europene nerambursabile, alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Pomicultorii sunt răsplătiți cu punctaje mai mari dacă aleg să înființeze plantații de cireși, folosind soiuri din genetica românească. Pentru plantația de cireș se acordă 6 puncte, în timp ce mărul re doar 4 puncte. Fondurile europene alocate pentru înființarea unei livezi de cireș sunt cuprinse între 100.000 euro și 900.000 euro. Pentru toate proiectele pomicole, sprijinul financiar european nerambursabil este de 50 la sută din totalul cheltuielilor eligibile.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU