Idei de afaceri: Livada cu pomi pitici

Tina-Pomi  pitici*Pomii fructiferi pitici pot furniza necesarul de fructe ca și cei de talie normală, avantajul primilor fiind acela că necesită un spațiu restrâns

* Pomul pitic este o capodoperă horticolă, care oferă maximul de fructe dintr-o talie mică * Fructele gustoase pot fi obținute de la arbori crescuți în ghiveci

Pentru cei care vor să se bucure de fructe proaspete cultivate chiar de ei, dar care nu au la dispoziție o grădină prea mare, există varianta pomilor fructiferi pitici. Acești arbori se pot cultiva și în ghiveci, ocupă puțin spațiu, dar fac roade la fel de bogate și gustoase ca pomii mai mari. Pomul pitic este o capodoperă horticolă, care oferă maximul de fructe dintr-o talie mică.

Potrivit specialiștilor, un soi viguros de pom fructifer pitic poate trăi 50-60 de ani, dintre care timp de 30-40 de ani poate da producție bună. Pomii fructiferi pitici se cumpără de obicei la ghiveci și pot fi ținuți așa, pe balcon sau terasă, sau pot fi plantați în grădină. Costul unui pomișor fructifer pitic este cuprins între 120-150 de lei, în funcție de calitatea soiului ales. Oferta cuprinde mai multe soiuri de pomi fructiferi pitici, cele mai solicitate fiind speciile de cais, cireș, prun,  piersic, migdal, măr și citrice. Aceste soiuri vor completa fără probleme livada de pe terasă. Copacii nu cresc mai înalți de 1 metru, iar atunci când sunt cumpărați au de obicei în jur de 30-40 cm.

*Secretele pomilor pitici

Pomii fructiferi pitici nu au ca principală caracteristică dimensiunea mai redusă față de soiurile considerare „normale“, talia lor depinzând de trei factori esențiali. Este vorba de vigoarea portaltoiului, vigoarea soiului și tăierile de formare. În cazul portaltoilor, aceștia pot fi de vigoare mică, vigoare mijlocie și vigoare mare.

Pomii cei mai mici se obțin prin altoirea unui soi cu creștere mică sau moderată pe un portaltoi de vigoare mică, specialiștii fiind cei care știu cel mai bine care sunt combinațiile ideale între un soi și un portaltoi.

La fel de importantă, în obținerea unui pom cu talie redusă, este și tăierea de formare, procedeu care nu este la îndemâna oricui, întrucât presupune cunoștințe temeinice de horticultură. Este și motivul pentru care se recomandă fermierilor să se apeleze la specialiști pentru efectuarea acestor lucrări.

*Pomul ideal: maximum de fructe într-o talie cât mai redusă

Specialiștii susțin că un pom fructifer pitic ideal este acela care oferă maximum de fructe într-o talie cât mai redusă. Fermierii care doresc să aibă în livadă arbori fructiferi pitici trebuie să cumpere pomii de cea mai bună calitate, obținuți prin altoire pe portaltoi de vigoare mică și medie. În plus, trebuie  să scurteze pomul după plantare la o înălțime de 50-60 de centimetri, să apeleze primăvara la un specialist în tăierile pentru formare și să păstreze pomul într-o stare optima de sănătate.

Durata de viață a pomilor fructiferi pitici depinde foarte mult de îngrijirea pe care o primesc și de păstrarea stării lor de sănătate. Totodată, durata de viață este influențată de portaltoi, soi, factori ecologici și tehnologia de cultură.

Soiurile viguroase, altoite pe portaltoi viguroși, trăiesc 50-60 de ani și dau producții economice timp de 30-40 de ani. Soiurile de vigoare medie trăiesc 40-50 de ani, iar cele de vigoare mică, altoite pe portaltoi de vigoare slabă, trăiesc 15-20 de ani și dau producții economice timp de 10-15 ani.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU