Idei de afaceri: Livadă cu pomi fructiferi pitici

Tina-Livadă tânărăPomii fructiferi pitici pot furniza necesarul de fructe ca şi pomii de talie normală, avantajul primilor fiind acela că necesită un spaţiu mai restrâns.

Pomii fructiferi pitici au ca principală caracteristică dimensiunea mai redusă decât celelalte soiuri considerare „normale”. Pomii pitici depind în cea mai mare masură de trei factori esenţiali. Este vorba de vigoarea portaltoiului, vigoarea soiului şi tăierile de formare.

În cazul portaltoilor, aceştia pot fi de vigoare mica, vigoare mijlocie şi vigoare mare. Pomii cei mai mici se obţin prin altoirea unui soi cu creştere mică sau moderată , pe un portaltoi de vigoare mică, specialiştii fiind cei care ştiu cel mai bine care sunt combinaţiile ideale între un soi şi un portaltoi.

La fel de important, în obţinerea unui pom cu talie redusă, este şi tăierea de formare, procedeu care nu este la îndemâna oricui, întrucât presupune cunoştiinţe temeinice de horticultură. Este şi motivul pentru care se recomandă fermierilor să se apeleze la specialişti pentru efectuarea acestor lucrări.

*Soiul ideal: maximum de fructe într-o talie cît mai redusă!

Specialiştii susţin că un pom fructifer pitic ideal este acela care oferă maximum de fructe într-o talie cît mai redusă.

Fermierii care doresc să aibă în livadă arbori fructiferi pitici, trebuie să cumpere pomii de cea mai bună calitate, obţinuţi prin altoire pe portaltoi de vigoare mică şi medie. În plus, trebuie  să scurteze pomul după plantare la o înăţime de 50-60 de centimetri, să apeleze primăvara la un specialist în tăierile pentru formare şi să păstreze pomul într-o stare optimă de sănătate.

Durata de viaţă a pomilor fructiferi pitici depinde foarte mult de îngrijirea pe care o primesc şi de păstrarea stării lor de sănătate. Totodată, durata de viaţă este influenţată de portaltoi, soi, factori ecologici şi tehnologia de cultură.

Soiurile viguroase, altoite pe portaltoi viguroşi, trăiesc 50-60 de ani şi dau producţii economice timp de 30-40 de ani. Soiurile de vigoare medie trăiesc 40-50 de ani, iar cele de vigoare mică, altoite pe portaltoi de vigoare slabă, trăiesc 15-20 de ani şi dau producţii economice timp de 10-15 ani.

Tina CONDREA