Idei de afaceri: Levănțica, „aurul mov“ cu profit sigur

Tina-Levănțica*Planta face minuni în 100 de boli

În rândul plantelor aromatice, cu efecte curative remarcabile, un loc de seamă îl ocupă levănțica. Chiar dacă este puțin cultivată și valorificată terapeutic, s-a constatat că uleiurile esențiale obținute din inflorescențele plantei sunt mult mai valoroase decât multe medicamente de sinteză.

Levănțica are proprietăți sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice, sudorifice, antiinflamatoare și cicatrizante, de ajutor într-o varietate de boli.

La ora actuală, mii de tone de lavandă se folosesc pentru extragerea uleiului eteric prin distilare sau se usucă în camere bine aerisite. În compoziția plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obținute pe cale de sinteză în laborator. Printre substanțele active ale lavandei se regăsesc substanțele amare, acidul acetic, taninul și cineolul, substanțele minerale, care atribuie lavandei virtuți vindecătoare pentru mai bine de 100 de boli.

*Leac pentru sistemul nervos și insomnie

Terapiile cu preparate din lavandă au proprietăți calmante și sunt indicate în stări de neurastenie și de isterie, în afecțiuni cauzate de situații tensionate, dar și de stresul psihic, de melancolie sau de anxietate. În astfel de cazuri, lavanda se folosește sub formă de pulbere uscată, prin măcinarea plantei cu râșnița de cafea. Praful obținut se păstrează într-un borcan închis ermetic. Se administrează câte o linguriță de trei-patru ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare masă, după care se bea puțin ceai, iar cura durează 21 de zile.

În terapia care combate agitația nervoasă și stările de insomnie se recomandă infuziile, preparate din două lingurițe de flori uscate de lavandă, care se infuzează vreme de zece minute în 250 ml de apă clocotită. Se beau zilnic câte două-trei ceaiuri îndulcite cu puțină miere.

Insomnia cronică se tratează cu succes cu tinctura de lavandă. Leacul se poate prepara și în casă din 100 g de flori uscate care se macerează în 500 ml de alcool de secară, vreme de 14 zile. Apoi, tinctura obținută se toarnă în sticluțe care se închid ermetic și se depozitează într-un loc întunecos.

*Bună pentru ficat și inimă

Infuzia de levănțică și-a dovedit o eficiență remarcabilă în funcționarea normală a ficatului și a vezicii biliare. Se administrează câte două căni de infuzie pe zi, iar licoarea ajută la eliminarea bilei. De folos sunt și compresele, care se prepară dintr-un amestec din două părți de ulei de lavandă și o parte de alcool cu care se stropește o pânză și se aplică pe ficat, timp de 20 de zile pe lună. Aceste comprese sunt eficiente și pentru calmarea colicilor abdominale și a balonărilor.

Datorită proprietăților sedative, în afecțiunile cardiace este recomandat uleiul de lavandă. Se administrează seara, înainte de culcare, câte trei picături puse pe un cub de zahăr. Uleiul de lavandă se folosește pentru masajul toracelui și brațului stâng, pe toată lungimea acestuia.. Tratamentul normalizează funcțiile inimii și nivelul hipertensiunii arteriale și trebuie urmat 12 zile pe lună.

Uleiul esențial de levănțică este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru combaterea migrenelor. În cazul în care migrenele sunt frecvente și însoțesc starea de depresie este indicată o linguriță de pulbere de levănțică pe care bolnavul trebuie s-o țină sub limbă cinci minute, apoi s-o înghită cu ceai călduț. Terapia se repetă de trei ori pe zi.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU