Idei de afaceri: legume ciclu II de producție

*În spații protejate: tomate, castraveți, legumele-verdețuri

*În câmp:  fasolea fideluță, varza de toamnă, ridichea neagră

Legumicultorii pregătesc plantările pentru ciclul II de producție a legumelor în solarii. Astfel, puteți avea legume proaspete pe o perioadă cât mai îndelungată de timp a anului sau puteți obține un preț bun la piață dacă vindeți marfa când produsele ”de sezon” sunt pe sfârșite.

În ciclul doi de producție, în sere și solarii, se pot cultiva tomate, castraveți, legumele-verdețuri, iar în câmp fasolea fideluță, varza de toamnă, ridichia neagră.

Al doilea ciclu de cultură este plantarea din vară-toamnă a legumelor și începe de la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august și ține până la sfârșitul lunii octombrie – jumătatea lunii noiembrie, în funcție de zona de cultură. Primul ciclu demarează la jumătatea lunii ianuarie și ține până la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august.

*Rotație culturilor este esențială

O lucrare importantă este legată de rotația culturilor. Este o problemă foarte serioasă și, din păcate, foarte mulți fermieri nu respectă acest lucru și nu au decât să piardă. Nu este bine să venim cu tomată după tomată, în cel mai fericit caz după 4-5 ani. Bine ar fi ca 4-5 ani pe un sol pe care s-au cultivat tomate să nu cultivăm tomate, ci și alte specii care sunt din aceeași familie cum sunt cartofi, ardei, vinete. Familia solanacee are boli și dăunători comuni și atunci trebuie să știm foarte bine cum să facem asolamentul, cum să facem rotația culturilor. Indicat ar fi ca după tomată să venim cu fasole, cu ceapă, morcov, deci culturi care nu aparțin familiei solanacee, dar atenție nu mai devreme de 4-5 ani să venim pe acel teren cu tomate.

* Dezinfecţia solului

O lucrare extrem de importantă pentru ciclul II de producție este eliminarea totală a resturilor vegetale rămase din prima recoltă. Mai ales la roșii, unde dacă plantele au fost atacate de mană există un risc major de îmbolnăvire și legumelor cultivate în ciclul II. Resturile vegetale bolnave trebuie arse și nu depozitate la marginea grădinii sau folosite la compost.

Dezinfecţia solului este esențială în ciclul II, lucrarea se poate face cu câteva zile înainte de semănat prin stropirea solului și a structurii de lemn, se închide spațiul pentru o seară sau o zi apoi se aerisește. Plantarea se face cu mare atenție, eliminând plantele bolnave, vătămate sau slab dezvoltate.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU