Idei de afaceri: investiții pe bani europeni în livezi

Tina-Investiții în livezi*Valoarea alocată este cuprinsă între 100.000 și 900.000 euro *Proiectele se depun online, până la 31 octombrie * Investiții nemțene în livezi de măr, nuc și cireș

În continuare, pomicultorii au posibilitatea să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru a demara investiții în livezi. Sesiunea 2016 de primire a proiectelor pomicole europene a fost deschisă în luna mai, accesibile fermierilor nemțeni fiind două măsuri cu finanțare europeană. Este vorba de: „Sprijin pentru investiții în exploatații pomicole“, cu o alocare de 70,6 milioane de euro pe 2016, și „Sprijin pentru investiții în procesarea și marketingul produselor pomicole“ – 8,6 milioane de euro.

Proiectele se depun on-line pe pagina oficială a Agenției, www.afir.info, pentru toate cele două finanțări europene destinate pomiculturii. În sesiunea din 2015, solicitarea de fonduri pentru aceste 3 măsuri a depășit 95 milioane euro. Fermierii nemțeni nu au depus nici un proiect atunci. Acum, se lucrează la proiecte pentru înființarea de livezi în sistem ecologic, la speciile de măr, nuc și cireș.

*Pentru ce anume se dau banii

Banii europeni sunt destinați investițiilor realizate în înființarea și modernizarea fermelor pomicole, dar și a pepinierelor pomicole, inclusiv pentru creșterea suprafețelor ocupate de materialul săditor. Se alocă fonduri europene pentru înființarea și modernizarea unităților de procesare la nivelul fermelor și investiții în vederea comercializării, prin magazinele la poarta fermei sau rulotele alimentare prin care vor fi vândute exclusiv propriile produse agricole, activitate inclusă doar ca o componentă secundară a proiectului european.

Foarte interesant e faptul că se alocă finanțări și pentru investiții în producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile (solară, eoliană, cea produsă cu ajutorul pompelor de căldură geotermală) în cadrul fermei, iar energia obținută va fi destinată exclusiv consumului propriu. Bani se dau și pentru investiții în instalații pentru producerea de energie electrică sau termică, prin utilizarea biomasei obținute din deșeuri sau produse secundare rezultate din activitatea agricolă sau forestieră, atât din ferma proprie cât și din afara fermei. Energia obținută va fi destinata exclusiv consumului propriu. Sun eligibile la finanțare investițiile pentru înființarea sau modernizarea căilor de acces în cadrul fermei, inclusiv utilități și racordări. Solicitantul trebuie să demonstreze capacitatea de asigurare a cofinanțării proiectului european.

*Cheltuieli decontate

Prin măsura „Investiții în exploatații pomicole“ se vor deconta cheltuieli de tipul: înființare plantații pomicole, modernizare sau reconversie a plantațiilor îmbătrânite, investiții în facilități de procesare a producției pomicole, depozitare și comercializare.

Printr-un proiect de înființare plantație pomicolă se pot deconta cheltuielile cu pregătirea terenului, pichetare, plantare (inclusiv materialul săditor), sistem de susținere, sistem de irigație, împrejmuire. Sunt eligibile cheltuielile cu achiziția de utilaje agricole specifice, mijloace de transport specializat, construirea de spații de depozitare și procesare a producției, magazin propriu de desfacere și valorificare.

Investițiile de înființare plantații pomicole sau de reconversie necesită un proiect de înființare a plantației.
Valoarea totală a proiectelor pomicole este cuprinsă între 100.000 și 900.000 euro, iar sprijinul nerambursabil este cuprins între 50% și 90% din cheltuielile eligibile.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU