Idei de afaceri: investiții în ferme pe bani europeni

*Proiectele se depun până pe 31 iulie 2017 *Finanțări nerambursabile până la două milioane de euro * În derulare, 10 proiecte nemțene

Fermierii nemțeni pot depune proiecte pentru accesarea fondurilor europene destinate dezvoltării și modernizării exploatațiilor agricole, din sectoarele vegetal, pomicol și zootehnic. Finanțarea investițiilor realizate în fermele vegetale, pomicole și zootehnice vizează creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală. Prioritare sunt fermele de dimensiuni medii și mai ales asocierea de ferme mici și medii, pentru îmbunătățirea calității activelor fixe.

*Investiții de 2,4 milioane euro în ferme nemțene

Anul trecut, fermierii nemțeni au depus 5 proiecte pentru accesarea fondurilor europene alocate pentru dezvoltarea și modernizarea exploatațiilor agricole, în valoare totală de 552.000 euro. Cu un an în urmă, fermierii nemțeni au depus tot 5 proiecte europene pe același tip de finanțare europeană, valoarea totală a solicitărilor fiind de 1.850.000 euro. În momentul de față, fermierii nemțeni au de implementat 10 proiecte europene, prin care accesează fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea și modernizarea fermelor vegetale, zootehnice și mixte, în sumă totală de peste 2,4 milioane de euro.
Vom vedea câte cereri de finanțare vor depune fermieri nemțeni în actuala sesiune de proiecte care se va derula până pe 31 iulie 1017, dacă nu se epuizează fondurile înainte de acest termen.

*Contează dimensiunea fermei

Finanțare europeană nerambursabilă este condiționată de dimensiunea economică a fermei, de minim 8.000 SO ca valoare a producției standard. La calcul dimensiunii exploatației agricole se înmulțesc suprafețele cultivate ori efectivele de animale cu coeficientul de producție standard care diferă pe culturi și specii de animale. Bunăoară, pentru o exploatație agricol dimensiunea de 8.000 SO poate echivala cu o fermă vegetală de 8 hectare cultivate cu grâu sau o fermă de vaci, fiind aici vorba de un efectiv minim de 8 vaci de lapte.
Beneficiarii finanțării europene sunt fermieri, cooperativele agricole și societățile cooperative agricole, grupuri de producători, cu excepția persoanelor fizice neautorizate.

*Sectoarele agricole finanțate

Banii europeni se dau pentru realizarea de investiții pentru înființarea, extinderea sau modernizarea fermelor vegetale, pomicole și zootehnice. Mai sunt incluse: procurarea de tehnologii eficiente de reducere a poluării și respectarea standardelor europene în domeniu, dezvoltarea capacităților de stocare, condiționare, sortare, ambalare a producției vegetale pentru creșterea valorii adăugate a produselor. Dar și pentru înființarea și modernizarea căilor de acces în cadrul fermei, inclusiv utilități și racordări. Sunt finanțate și investițiile în înființarea ori înlocuirea plantațiilor pentru strugurii de masă și alte culturi perene. Pentru proiectele cu achiziții simple se dau 500.000 euro, la cele cu construcții-montaj se alocă 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal și 1.500.000 euro pentru legume în sere și sectorul zootehnic, sprijinul public nerambursabil fiind de 30%. Pentru proiectele cu lanțuri alimentare integrate valoarea este de 2.000.000 euro, cu sprijin nerambursabil de 50%. Solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării proiectului, care este de minim 50% din totalul cheltuielilor eligibile.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU