Idei de afaceri: investiții în ferme

*Sesiune specială până pe 28 februarie *Valoarea finanțărilor: între 500.000 și 2 milioane euro *Finanțare pentru 10 proiecte nemțene

Fermierii nemțeni mai pot depune proiecte pentru accesarea fondurilor europene destinate investițiilor din exploatațiile agricole, în cadrul unei sesiuni speciale deschisă până pe 28 februarie 2017. În acest an urmează să fie deschisă o noua sesiune de depunere a proiectelor tot pentru astfel de investiții.

Pragurile de calitate lunare stabilite pentru sesiunea de acum sunt de 45 de puncte pentru perioada 13 ianuarie – 12 februarie și 25 de puncte pentru perioada 13-28 februarie 2017. Fermierii știu că sunt foarte importante aceste date, proiectele lor având mai mari șanse de eligibilitatea dacă se depun spre sfârșitul perioadei. Acum proiectul intră la finanțare dacă are 45 de puncte, la finalul lunii februarie sunt suficiente și doar 25 de puncte.

Beneficiarii finanțării europene sunt fermierii, cooperativele agricole și societățile cooperative agricole, grupuri de producători, cu excepția persoanelor fizice neautorizate.

*Bani europeni pentru 10 proiecte nemțene

Anul trecut, fermierii nemțeni au depus 5 proiecte dezvoltarea exploatațiilor agricole, în valoare totală de 552.000 euro. La acestea mai trebuie să adăugăm alte 5 proiecte depuse în sesiunea din 2015, în sumă totală de 1,85 milioane euro. În total, sunt la implementare 10 proiecte nemțene prin care se accesează fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea și modernizarea fermelor vegetale, zootehnice și mixte.

La nivel național, anul trecut, fermierii au depus 1.385 de proiecte vizând investițiile în exploatațiile agricole, valoarea totală ridicându-se la 575 de milioane de euro. În prezent, 406 proiecte au fost selectate pentru finanțare, care au o valoare publică totală de 149 de milioane de euro. Numărul proiectelor finalizate pe această submăsură este 128 în sumă de 28 milioane de euro, iar ca proiecte contractate sunt 374, cu o valoare totala de 122 milioane de euro.

Valoarea proiectelor care prevăd achiziții simple este de 500.000 euro, la cele cu construcții-montaj se alocă 1.000.000 euro, pentru sectorul vegetal – 1.500.000 euro, sprijinul public nerambursabil fiind de 30%. Pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate valoarea alocată este de 2.000.000 euro, iar sprijinul nerambursabil este de 50%.

Condițiile finanțării europene

Alocările financiare europene depinde de dimensiunea economică a fermei. Banii se dau pentru realizarea de investtiții privind înființarea, extinderea sau modernizarea fermelor zootehnice, inclusiv procurarea de tehnologii eficiente de reducere a poluarii și respectarea standardelor europene pentru depozitarea și gestionarea adecvată a gunoiului de grajd. Finanțarea europeană vizează și investițiile în înființarea, extinderea și/ sau modernizarea fermelor vegetale, inclusiv a capacităților de stocare, condiționare, sortare, ambalare a producției vegetale pentru creșterea valorii adăugate a produselor. Dar și pentru înființarea și modrnizarea căilor de acces în cadrul fermei, inclusiv utilități și racordări. Sunt finanțate și investițiile în înființarea ori înlocuirea plantațiilor pentru strugurii de masă și alte culturi perene. Bani de au și pentru sisteme de irigații.

Solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării proiectului, care este de minim 30- 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU