Idei de afaceri: Grădina cu plante aromatice

Tina-Plante aromatice*Culturile cele mai profitabile sunt cele de busuioc, oregano, tarhon și pătrunjel

Crearea unei grădini cu plante aromatice este un mod simplu de a obține un profit bun de pe suprafața mică avută la dispoziție. O grădină cu plante aromatice poate fi amenajată pe orice spațiu, indiferent de dimensiunea acestuia, mai ales că, în cea mai mare parte, ierburile aromatice sunt foarte robuste și se dezvoltă și acolo unde alte specii nu rezistă.

Cel mai bun motiv de a înființa o gradină cu plante aromatice este dat de multele beneficii ale ierburilor aromatice. Nu este de neglijat nici profitul obținut de pe urma acestor plante, cererea pe piața internă a condimentelor fiind din ce în ce mai mare, consumatorii căutând tot mai mult produsele sănătoase.

Unele plante aromatice pot fi folosite pentru a condimenta sau aroma mâncărurile, altele pentru obținerea de tincturi sau creme, foarte indicate în tratamentul multor afecțiuni.

*Plante aromatice, efecte terapeutice

Pentru cei interesați de înființarea unei astfel de grădini, prezentăm câteva dintre plantele aromatice cele mai profitabile, care au și efecte terapeutice clare asupra sănătății.

Busuiocul: uleiul esențial de busuioc este folosit în tratamentul acneei, iar câteva frunze adăugate în ceașca cu ceas ajută la reducerea stresului. Frunzele de busuioc zdrobite reduc tensiunea și durerea musculară.

Oregano se folosește ca supliment alimentar pentru a reduce crampele intestinale și durerile menstruale. Utilizarea unguentelor pe bază de oregano sau frecarea frunzelor de locurile afectate pot reduce accneea și mătreața.

Tarhonul poate fi aplicat în comprese pentru a reduce durerile dentare. Inclus în dieta zilnică, tarhonul reduce problemele de digestie cum sunt constipația sau crampele.

Pătrunjelul: frunzele sale frecate de locul mușcăturii unei insecte sau pe pielea uscată aduc alinare. Se spune despre pătrunjel că, folosit cu regularitate, este un bun afrodiziac. Semințele de pătrunjel germinează în aproximativ trei săptămâni de la semănat. De aceea este bine ca răsadurile să fie semănate cu circa 6 săptămâni înainte de termenul la care doriți să le mutați în spațiu deschis. Chiar dacă pătrunjelul se dezvoltă și pe soluri sărace, este de preferat să fie cultivat pe soluri bogate în elemente organice, bine drenate.

Rozmarinul reduce crampele și durerile musculare, fiind folosit ca ingredient în obținerea de unguente. Rozmarinul stimulează dezvoltarea memoriei.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU