Idei de afaceri: ferme mici cu bani europeni

Tina-Ferme mici*Valoarea maximă este de 15.000 euro *În Neamț sunt depuse două proiecte

La Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț se primesc proiecte pentru accesarea fondurilor europene destinate dezvoltării și modernizării fermelor mici. În sesiunea de anul trecut, fermierii nemțeni au depus numai două proiecte. Programul de acum este continuarea unei mai vechi finanțări europene, care viza dezvoltarea fermelor de semisubzistență. Atunci, la finanțare au intrat 732 proiecte nemțene, în valoarea totală de 5,49 milioane euro.

Anul trecut, la nivel național, au fost depuse peste 1.200 de proiecte pentru dezvoltarea și modernizarea fermelor mici, din care AFIR a selectat până acum 388 de proiecte, în valoare totală de 5.820.000 de euro. Procedura de selecție a proiectelor privind dezvoltarea fermelor mici continuă. Vom vedea până la urmă câte din cele 1.200 proiecte depuse vor intra la finanțare. La care se vor adăuga și cele depuse în sesiunea deschisă acum.

*Plata în două tranșe

„Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici“ oferă agricultorilor fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 15.000 de euro, alocate pe o perioada de 3 ani sau 5 ani. Perioada de 5 ani este pentru investițiile realizate în sectorul pomicol.

Sprijinul financiar se acordă sub forma de primă în doua transe: 75% din cuantum la semnarea Deciziei de finanțare. Diferența de 25% se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de afaceri, fără a depăși 3 ani pentru fermele vegetale ori zootehnice și 5 ani pentru exploatațiile pomicole, de la semnarea Deciziei de finanțare.

*Condiții de finanțare

Finanțarea dezvoltării fermelor mici presupune îndeplinirea mai multor condiții. Prima se referă la comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de sprijin, aspect demonstrat prin documente justificative. Se impune înființarea platformelor de gestionare a gunoiului de grajd conform normelor de mediu în vigoare, cu respectarea condițiilor de bune practici agricole. Dacă există o platformă de gestionare a gunoiului de grajd, ea trebuie adaptată la normele de mediu, iar în Planul de afaceri se va detalia acest aspect.

Este obligatorie stabilirea domiciliului/ sediului social a solicitantului în localitatea în care ferma este înregistrată. În cazul în care fermierul va fi încadrat într-o activitate salarizată, în termen de maximum 9 luni de la semnarea Deciziei de finanțare, locul de muncă al acestuia trebuie să fie în aceeași localitate sau în zona limitrofă a localității în care este înregistrată exploatația agricolă.

Sancțiuni

Din Planul de afaceri trebuie să reiasă dezvoltarea exploatației agricole.

Dacă beneficiarul nu respectă condițiile de implementare corectă a Planului de afaceri, are pe pătimit. În astfel de cazuri, AFIR va proceda la recuperarea integrală a ajutorului financiar nerambursabil plătit și neacordarea celei de a doua tranșe de sprijin. Se poate recurge și la plata parțială, proporțional cu ponderea obiectivului nerealizat. Suma va fi reținută din valoarea tranșei a doua de sprijin, dacă este cazul și din valoarea acordata la prima tranșă de sprijin.

Toate activitățile pe care solicitantul se angajează sa le efectueze în cadrul Planului de afaceri și pentru care a primit punctaj la selecție devin condiții obligatorii pentru menținerea sprijinului și pe toată perioada de valabilitate a Deciziei de finanțare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU